Kiinan suurpadosta valtavia ympäristövahinkoja

Maailman suurin vesivoimahanke, Kiinan Kolmen rotkon pato, voi aiheuttaa ekologisen katastrofin, ellei padon aiheuttamia ympäristöongelmia hoideta, sanoo patohankkeen rakennuspäällikkö Wang Xiaofeng.

luonto

Jangtsejokeen rakennettava jättipato aiheuttaa maaperän eroosiota, maanvyörymiä ja veden saastumista. Jyrkät rinteet ympäröivät patoallasta. Vesimassan valtava paino murentaa rantapenkkaa aiheuttaen suuria maanvyöryjä. Niiden vaaraa lisää eroosio, joka on tehnyt rinteistä entistä hauraampia.

Pahimmat maanvyöryt ovat aiheuttaneet jopa kymmeniä metrejä korkeita aaltoja, jotka taas ovat johtaneet tuhoihin rannikolla. Padon lähellä sijaitsevan Chongqingin suurkaupungin varakuvernööri kertoi, että 36 kilometriä jokirantaa on romahtanut.

Kun veteen sekoittuu suuria määriä maata, veden laatu huononee ja muiden muassa levien määrä kasvaa. Patoalueen ympäristössä maaperä on pilaantunut myös huonosti suunnitellun kastelun takia.

Kolmen rotkon padon on määrä valmistua ensi vuoden loppuun mennessä. Patohankkeen hinta on noin 18 miljardia euroa. Noin miljoona ihmistä joutui muuttamaan padon tieltä.

Ympäristönsuojelijat ovat kaiken aikaa esittäneet huoltaan padon ympäristövaikutusten vuoksi. Padon on uskottu vaikuttaneen esimerkiksi äärimmäisen harvinaisen kiinanjokidelfiinin sukupuuttoon.

Kiinassa lähes kaikki merkittävät joet on valjastettu energiantuotantoon, ja patojen rakentaminen jatkuu yhä.

Lähteet: BBC, AFP