YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Myanmarin hallitukselta malttia

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Myanmarin sotilashallintoa päästämään YK:n erikoislähettilään maahan mahdollisimman pian. Neuvosto myös vaatii maan armeijalta malttia mielenosoittajia kohtaan.

Ulkomaat

Ranskan YK-lähettiläs Jean-Maurice Ripert kertoi turvallisuusneuvoston hätäkokouksen jälkeen toimittajajoukolle, että neuvosto antoi vahvan tuen Myanmarin erikoislähettiläälle Ibrahim Gambarille.

Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan antanut päätöslauselmaa Myanmarin vastaisista pakotteista, vaikka Yhdysvallat ja EU on pyytänyt neuvostoa harkitsemaan pakotteiden langettamista. Kiina kertoi jälleen kantansa sanktioita kohtaan sanomalla, että pakotteista ole apua nykyisessä tilanteessa. Myös Venäjä on ollut pakotteita vastaan.

USA kiristi omia pakotteitaan Yhdysvallat ilmoitti tiistaina kiristävänsä omia pakotteitaan laajentamalla viisumikieltoa ja jäädyttämällä sotilashallinnon varoja. Myös EU:lla on voimassa asevientikielto sekä sotilasjuntan johtoa koskevia matkustusrajoitteita. EU ja Yhdysvallat pyysivät julkilausumassaan Kiinaa ja Intiaa käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Myanmarin sotilasjuntta aloittaisi neuvottelut opposition kanssa. Asiantuntijoiden mukaan ilman näiden Myanmarin tärkeimpien kauppakumppanien mukaantuloa ei pakotteillakaan ole juuri vaikutusta. Myanmarin sotilasjuntalle vetoomuksia monista maista

Useat maat ovat vedonneet Myanmarin sotilasjunttaan, jotta se säilyttäisi malttinsa demokratiaa vaativista marsseista huolimatta. Yhdysvallat ja EU tuomitsevat yhteisessä julkilausumassaan väkivallan rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan ja muistuttavat sotilashallinnon johtohenkilöiden olevan henkilökohtaisesti vastuussa toimistaan.

Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi tapaavansa Ranskassa maanpaossa olevia Myanmarin opposition jäseniä. Ranska on tuominnut väkivallan käytön mielenosoitusten tukahdutusyrityksissä.

Myös muiden muassa Espanja, Japani ja Singapore kehottivat Myanmarin johtajia malttiin. Euroopan unioni varoitti puolestaan Myanmaria uusista pakotteista. Yhdysvallat kehotti junttaa kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati YK:n turvallisuusneuvostoa lähettämään edustajia Myanmariin. Lisäksi järjestö kehottaa Kiinaa puuttumaan Myanmarin tilanteeseen ja Kaakkois-Aasian maiden Asean-järjestöä käyttämään vaikutusvaltaansa junttaa vastaan.

Lähteet: AFP, DPA, Reuters, AP