1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Päivi Kärkkäinen nimitettiin Kansallisoopperan pääjohtajaksi

Suomen Kansallisoopperan hallitus on nimittänyt oopperan uudeksi pääjohtajaksi Ylen ohjelmistopäällikön Päivi Kärkkäisen. Kärkkäinen aloittaa tehtävässä joulukuussa, ja hänen sopimuksensa on voimassa toistaiseksi.

kulttuuri

Kansallisoopperan hallituksen nimitysvaliokunta esitti Kärkkäistä tehtävään viikko sitten. Ennen päätöstä hallitus kuuli oopperan henkilöstöryhmiä, jotka kannattivat Kärkkäisen valintaa yksimielisesti. Kärkkäinen tapasi oopperan henkilökunnan maanantaina.

52-vuotias Kärkkäinen siirtyy Kansallisoopperaan Yleisradion asia- ja kulttuuriohjelmien ohjelmistopäällikön tehtävästä.

Kärkkäinen uskoo onnistuvansa Uusi pääjohtaja pitää oopperan talouden tervehdyttämistä ja työilmapiirin parantamista suurimpina haasteinaan. Talouden tervehdyttäminen on Kärkkäiselle tuttua Yleisradiosta. Toimiessaan TV2:n johtajana hän on ollut tilanteessa, jossa leikatusta budjetista huolimatta piti tuottaa kiinnostavaa ohjelmistoa. - Opin silloin suunnattoman kekseliäisyyden. Luovilla ratkaisuilla saadaan aikaan ohjelmistoja, jotka kiinnostavat yleisöjä. Jos tällainen onnistuu Ylessä, uskon sen olevan mahdollista myös oopperassa, sanoo Kärkkäinen. Oopperan henkilökunta on moneen otteeseen toivonut taloon työrauhaa. - Ilmapiiri on saatava sellaiseksi, että oopperassa on rauha työskennellä. Muista asioista keskustellaan myöhemmin, lupaa Kärkkäinen. Pääjohtajan lisäksi palkataan kaksi taiteellista johtajaa

Kansallisoopperan edellinen pääjohtaja Erkki Korhonen erosi tehtävästä kesäkuussa oopperan talousvaikeuksista ja henkilöstön tyytymättömyydestä nousseen julkisen kohun jälkeen.

Korhonen toimi Kansallisoopperan pääjohtajana elokuusta 2001 alkaen. Hänen kautensa oli ollut määrä kestää vuoteen 2012 saakka.

Uusi pääjohtaja keskittyy koko talon yleisjohtamiseen. Myöhemmin Kansallisoopperaan valitaan erikseen sekä baletin että oopperan taiteelliset johtajat.

Kansallisoopperan nimitysvaliokuntaan kuuluvat hallituksen puheenjohtaja Sirkka Hämäläinen, varapuheenjohtaja Raija-Sinikka Rantala, oopperanjohtaja Jan Hultin ja toimitusjohtaja Pentti Kivinen.

Kansallisoopperan hallituksen puheenjohtajan Sirkka Hämäläisen mukaan Kärkkäinen valittiin hyvänä hallintojohtajana ja tiukan taloudenpidon taitajana.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi