Kiinakin kehotti Myanmarin osapuolia malttiin

Kiina on kehottanut Myanmarin kiristyneen tilanteen osapuolia malttiin.

Ulkomaat

Kiina, joka on Myanmarin, entisen Burman harvoja liittolaisia ja iso kauppakumppani, ei ole koskaan aiemmin julkisesti pyrkinyt hillitsemään sotilashallituksen toimia.

Kiinan ulkoministeriön edustajan mukaan Kiina on erittäin huolissaan Myanmarin tilanteesta ja toivoo, etteivät osapuoluet lietso sitä yhä pahemmiksi.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii malttia YK:n turvallisuusneuvosto vaatii Myanmarin sotilashallintoa päästämään YK:n erikoislähettilään maahan mahdollisimman pian. Neuvosto myös vaatii maan armeijalta malttia mielenosoittajia kohtaan. Ranskan YK-lähettiläs Jean-Maurice Ripert kertoi turvallisuusneuvoston hätäkokouksen jälkeen toimittajajoukolle, että neuvosto antoi vahvan tuen Myanmarin erikoislähettiläälle Ibrahim Gambarille. Turvallisuusneuvosto ei kuitenkaan antanut päätöslauselmaa Myanmarin vastaisista pakotteista, vaikka Yhdysvallat ja EU on pyytänyt neuvostoa harkitsemaan pakotteiden langettamista. Kiina kertoi jälleen kantansa sanktioita kohtaan sanomalla, että pakotteista ole apua nykyisessä tilanteessa. Myös Venäjä on ollut pakotteita vastaan. USA kiristi omia pakotteitaan Yhdysvallat ilmoitti tiistaina kiristävänsä omia pakotteitaan laajentamalla viisumikieltoa ja jäädyttämällä sotilashallinnon varoja. Myös EU:lla on voimassa asevientikielto sekä sotilasjuntan johtoa koskevia matkustusrajoitteita. EU ja Yhdysvallat pyysivät julkilausumassaan Kiinaa ja Intiaa käyttämään vaikutusvaltaansa, jotta Myanmarin sotilasjuntta aloittaisi neuvottelut opposition kanssa. Asiantuntijoiden mukaan ilman näiden Myanmarin tärkeimpien kauppakumppanien mukaantuloa ei pakotteillakaan ole juuri vaikutusta. Myanmarin sotilasjuntalle vetoomuksia monista maista Useat maat ovat vedonneet Myanmarin sotilasjunttaan, jotta se säilyttäisi malttinsa demokratiaa vaativista marsseista huolimatta. Yhdysvallat ja EU tuomitsevat yhteisessä julkilausumassaan väkivallan rauhanomaisia mielenosoittajia kohtaan ja muistuttavat sotilashallinnon johtohenkilöiden olevan henkilökohtaisesti vastuussa toimistaan. Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy kertoi tapaavansa Ranskassa maanpaossa olevia Myanmarin opposition jäseniä. Ranska on tuominnut väkivallan käytön mielenosoitusten tukahdutusyrityksissä. Myös muiden muassa Espanja, Japani ja Singapore kehottivat Myanmarin johtajia malttiin. Euroopan unioni varoitti puolestaan Myanmaria uusista pakotteista. Yhdysvallat kehotti junttaa kunnioittamaan ihmisoikeuksia. Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International vaati YK:n turvallisuusneuvostoa lähettämään edustajia Myanmariin. Lisäksi järjestö kehottaa Kiinaa puuttumaan Myanmarin tilanteeseen ja Kaakkois-Aasian maiden Asean-järjestöä käyttämään vaikutusvaltaansa junttaa vastaan. Thaimaan pääministeri Surayud Chulanont on puolestaan vedonnut Kiinaan ja Intiaan Myanmarin kriisin ratkaisemiseksi. Kaakkois-Aasian valtioiden voimat eivät yksin riitä, vaan alueen järjestö Asean tarvitsee kahden suuren naapurin apua neuvotteluihin painostamisessa, Chulanont sanoo. Myanmarilla on läheiset talous- ja poliittiset suhteet Kiinaan ja sotilaalliset suhteet Intiaan. Reuters,

Lähteet: AFP, AP