Ennätysmäinen transitoliikenne johtanut jo kalustopulaan

Suomen kautta Venäjälle kulkevan transitoliikenteen huima kasvu on johtanut jo kuljetuskalustopulaan. Liikenteen arvo yltää jälleen tänä vuonna kaikkien aikojen ennätykseen. Sen arvo on jopa kaksi kertaa suurempi kuin Suomen oma kauppa kahden suurimman kauppakumppaninsa Saksan ja Venäjän kanssa.

talous

Rekkojen jonottaessa lasteineen päiväkausia pääsyä Venäjälle, ei rekkoja löydy enää tarpeeksi hakemaan uusia lasteja satamista. Kalustopula vaikeuttaa niin ikään konttien tuomista Suomeen.

Suomen suurimman transitosataman Kotkan sataman johtaja Kimmo Naski kertoo, että pulaa on paitsi konteista ja rekoista myös laivoista. Kasvu on ollut hänen mukaansa nopeampaa kuin kukaan olisi osannut ennustaa.

Tänä vuonna koko kauttakulkuliikenteen arvo nousee noin 30 miljardiin euroon. Viimevuotinen ennätys rikottiin jo tällä viikolla. Kuljetuksista yli kolmannes on autoja, mutta konteissa kulkee yhä enemmän myös muun muassa kodin elektroniikkaa ja tietokoneita.

Rajalla on jouduttu palkkaamaan lastin tullaukseen lisäväkeä. Jonojen venymisen takia rekkoja on myös jouduttu välillä pidättelemään satamissa väliaikaisilla parkkialueilla.

Yhtenä keinona ruuhkien purkamiseksi väläytetään tullauksen siirtämistä Venäjälle sisämaahan. Kotkan tullin päällikön Juha Söderholmin mielestä tehokkain keino olisi kuitenkin saada niin kutsuttu sähköinen tullaus Suomen ja Venäjän välillä toimimaan.

Lähteet: YLE Uutiset