1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Vain harvat uskaltautuivat mielenosoituksiin Myanmarissa lauantaina

Kaakkois-Aasiassa sijaitsevassa Myanmarissa turvallisuusjoukot ovat ottaneet jälleen yhteen mielenosoituksia järjestäneiden ihmisjoukkojen kanssa. Protestit ovat kuitenkin olleet selvästi edellispäiviä pienempiä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan turvallisuusjoukot ampuivat varoituslaukauksia, löivät mielenosoittajia pampuilla ja pidättivät ainakin puolenkymmentä ihmistä suurimmassa kaupungissa Yangonissa.

Myös Pakokkun kaupungissa Myanmarin keskiosassa buddhalaismunkit johtivat lauantaina monituhatpäistä sotilasjuntan vastaista mielenosoittajajoukkoa. Pari tuntia kestänyt marssi sujui välikohtauksitta hallituksen joukkojen kanssa, silminnäkijät kertoivat AFP:lle.

Yangonissa järjestettiin lauantaina ainoastaan kaksi erillistä pienehköä mielenosoitusta. Bogyoke Aung Sanin torille kokoontuneet noin 500 protestoijaa häädettiin ampumalla varoituslaukauksia. Läheiselle Pansoedanin sillalle taas kerääntyi noin sadan hengen mielenosoittajajoukko, kunnes noin 50 viranomaista tuli paikalle ja hajotti kokoontumisen väkivaltaisesti.

Perjantaina katkaistut internetyhteydet palautettiin aamulla muutamaksi tunniksi, mutta ne ovat jälleen poikki. Internet on ollut sotilashallinnon vastustajien tärkein yhteys ulkomaailmaan.

Tilanne verraten rauhallinen kahdessa suurimmassa kaupungissa Mielenosoitukset Yangonissa ovat olleet lauantaina selvästi edellispäivisiä pienempiä. Esimerkiksi vielä perjantaina kaupungin kaduilla osoitti mieltään noin 10 000 ihmistä. Myös toiseksi suurimman kaupungin Mandalayn kaduilla on ollut verraten hiljaista. Tähän mennessä ainakin 13 mielenosoittajaa on kuollut Myanmarissa eli entisessä Burmassa kaksi viikkoa kestäneiden mielenilmausten aikana. Sotilaat avasivat tulen mielenosoittajia kohti ainakin keskiviikkona ja torstaina. Länsimaissa ja Myanmarin opposition keskuudessa on arvioitu, että todellinen kuolonuhrien määrä voi kuitenkin olla huomattavasti suurempi. Lisäksi useita satoja ihmisiä on pidätetty. Yhdysvallat asettanut matkustuskiellon Yhdysvallat on asettanut viisumikiellon yli 30:lle Myanmarin sotilasjuntan jäsenelle perheineen. Yhdysvaltain ulkoministeriön mukaan matkustuskielto on vastaus sotilashallinnon viimeaikaisille väkivaltaisuuksille ja ihmisoikeusrikkomuksille. Tuhannet mielenosoittajat uhmasivat sotilashallintoa eilen perjantainakin. Torstaina Yhdysvaltain valtiovarainministeriö määräsi Myanmarin sotilasjohtajien varoja jäädytettäväksi. Yangonin temppelit eristetty Myanmarin sotilashallitus eristi perjantaina viisi keskeistä buddhalaisluostaria ja -temppeliä estääkseen munkkien johtamien mielenosoitusten jatkumisen. Diplomaattien mukaan liikkuminen kiellettiin muun muassa mielenosoittajien kokoontumispaikaksi muodostuneen Sulen pagodin lähistöllä. Saartorenkaan sisäpuolella oli kuitenkin muutamia satoja ihmisiä. Lisäksi uutistoimisto AFP kertoi, että temppeliin johtavan tien varrella olisi ollut jopa 10 000 ihmistä.