1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehy hylkäsi työehtosopimuksen

Terveydenhoitoalan ammattijärjestö Tehyn valtuusto on hylännyt tarjouksen kunta-alan työehtosopimukseksi yksimielisesti. Tehy päättää 1,5 viikon kuluttua, jättääkö se lakkovaroituksen. Suomen lähi- ja perushoitajaliiton SuPerin puheenjohtajan Juhani Palomäen mukaan SuPer voi allekirjoittaa työehtosopimuksen ilman Tehyäkin.

Kotimaan uutiset

Palomäki sanoo YLE Uutisille aikovansa allekirjoittaa sopimuksen maanantaina, vaikka varsinaisena työntekijöiden edustajana toimiikin Tehyn ja SuPerin yhteinen neuvottelujärjestön TNJ.

Hänen mukaansa TNJ:n ohittaminen on vain järjestelykysymys, johon sopimuksen hyväksyminen ei voi kaatua. Palomäki hämmästelee myös Tehyn valtuuston tämänpäiväistä nopeaa päätöksentekoa ja arvelee, että sopimustarjousta ei ole käyty kunnolla läpi.

TNJ kokoontuu pohtimaan kahtiajakautunutta tilannetta maanantaina.

Tehy: Sopimusesitys ei korjaa ydinongelmaa Tehyn mukaan kunta-alan sopimusesitys ei tuonut oleellisesti uutta aiempaan esitykseen eikä korjaa keskeisintä ongelmaa eli hoitoalan palkkojen tasokorotuksen tarvetta. Liitto korostaa, että sopimuskorotusten jälkeenkin sairaanhoitajan lähtöpalkka olisi noussut 1 940 euroon, joka on edelleen alle kunta-alan nykyisten peruspalkkojen keskiarvon. Tehyn valtuusto kokoontuu 9. lokakuuta, jonka jälkeen kerrotaan palkkavaatimuksista sekä lakon mahdollisuudesta. Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan mukaan Tehy odottaa vielä eduskunnan korjaavan hallituksen esitystä tasa-arvoerästä. Hallitus on luvannut vuositasolla 150 miljoonan euron tasa-arvoerää, mitä Tehy pitää riippumattomana. Pääministeri Matti Vanhanen pitää Tehyn päätöstä valitettavana. Vanhasen mukaan hallitus ei aio puuttua sopimusneuvotteluihin. Hänen mukaansa Tehyn johto on tiennyt jo hyvissä ajoin, ettei hallitus ole muuttamassa luvattua tasa-arvoerää. SuPerin hyväksymä tarjous toi 12 prosentin korotuksen Hoitajien neuvottelujärjestön TNJ:n toinen osapuoli, lähi- ja perushoitajien liitto SuPer hyväksyi työehtosopimuksen viime torstaina. SuPerin edustajisto päätti asiasta äänin 30 - 4. Kuntatyönantajan palkkaratkaisu toi lähi- ja perushoitajien palkkoihin reilun 12 prosentin korotuksen, joka muodostuu yleiskorotuksista, samapalkkaisuuserästä ja paikallisesti sovittavista eristä. Keskimäärin kokonaispalkkoihin tuleva korotus on noin 230 euroa. Sopimusesitykseen sisältyy myös 270 euron kertaerä, niin kutsuttu "jouluraha". SuPeriin kuuluu yli 68 000 ja Tehyyn noin 124 000 jäsentä. Kuntatyönantaja: Uusia neuvotteluja ei tule

Kuntatyönantaja Markku Jalonen oli pettynyt Tehyn ratkaisuun hylätä palkkatarjous. Jalosen mielestä palkkatarjous oli poikkeuksellisen hyvä.

Maanantaina on tarkoitus allekirjoittaa sopimus niiden järjestöjen kanssa, jotka sen ovat hyväksyneet. Hän uskoo, että SuPer voi olla sopimuksessa mukana ilman Tehyä.

Jalosen mukaan palkkaneuvotteluja ei Tehyn kanssa enää jatketa. Uutta palkkatarjousta ei hänen mukaansa tule, koska kuntien talous vietiin jo tässä tarjouksessa äärimmilleen. Hän ei liioin usko, että valtiolta heruisi lisää rahaa terveydenhuollon ja sosiaalialan koulutetun henkilöstön palkkoihin.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi