YK:n erikoislähettiläs etsii rauhanomaista ratkaisua Myanmarissa

YK:n Myanmarin erityislähettiläs Ibrahim Gambari on tavannut pidätetyn oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin Yangonissa.

Ulkomaat

Gambarin ja Nobel-palkitun Suu Kyin keskustelut kestivät toista tuntia.

Erityislähettiläs Gambari ei ole tavannut Myanmarin junttajohtajaa Than Shweta. Uutistoimisto Reutersin mukaan Gambari kuitenkin odottaisi tapaavansa junttajohtajan ennen lähtöään.

Aiemmin Gambari tapasi Myanmarin sotilashallinnon edustajia juntan perustamassa uudessa pääkaupungissa Naypyidawissa. YK:n lähettiläs yrittää löytää rauhanomaista ratkaisua Myanmarin eli entisen Burman tilanteeseen, mutta tapaamisten sisällöstä ei ole kerrottu julkisuuteen.

Gambari saapui Myanmariin eli entiseen Burmaan lauantaina.

Myös Japani on lähettänyt Myanmariin oman lähettiläänsä. Japani haluaa painostaa Myanmarin sotilashallintoa tutkimaan kunnolla japanilaisen toimittajan surman mielenosoitusten aikana. Tapauksesta levinneissä kuvissa sotilas näyttäisi ampuvan japanilaista lähietäisyydeltä.

Yangonissa sotilaat ovat edelleen näkyvästi läsnä. Neljä päivää kestäneessä mielenosoitusten tukahduttamisoperaatiossa on kuollut ainakin 13 ihmistä ja satoja on pidätetty.

Bolton: Kiina on avainasemassa Myanmarin kysymyksessä Yhdysvaltain entisen YK-lähettilään John Boltonin mukaan Kiina on avainasemassa poliittisen muutoksen saamiseksi Myanmariin. Boltonin mielestä YK:n erityislähettilään Ibrahim Gambarin lähettämisellä Myanmariin ei sen sijaan todennäköisesti saavuteta mitään. Bolton pitää kuitenkin epätodennäköisenä sitä, että Kiina muuttaisi suhtautumistaan Myanmaria eli entistä Burmaa hallitsevaan sotilasjunttaan. - Burmassa tiedetään, että Gambari edustaa jakautunutta YK:n turvallisuusneuvostoa. Koko Burman kysymys riippuu Kiinasta. Voisi yhtä hyvin kysyä, kuinka kauan Kiina aikoo sallia sotilashallinnon ja sen suorittaman sorron Burmassa, Britannian Konservatiivien puoluekokouksessa Blackpoolissa vieraillut Bolton sanoi. Yhdysvaltain entisen YK-lähettilään mukaan on mahdollista, että Myanmaria painostettaisiin muutokseen YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselmalla, vaikkakin Kiina mahdollisesti kumoaisi sen veto-oikeudellaan. Ele olisi Boltonin mielestä joka tapauksessa kannatettava, sillä Kiina joutuisi tällöin kiusalliseen asemaan suojellessaan sotilashallintoa. - Todennäköisempi tapa saavuttaa edistystä on kuitenkin se, että Yhdysvallat, Britannia ja muut maat vaativat Kiinaa tekemään jotain (Myanmarin) hallinnon muuttamiseksi. Mikäli mitään ei tapahdu, Kiina saa maksaa päätöksestään kahdenvälisissä suhteissa, Bolton totesi. AFP,

Lähteet: AP, Reuters, YLE Uutiset