YK: Gambari ja Myanmarin sotilasjuntta tapaavat tiistaina

Lehti: Myanmarissa tapettu tuhansia munkkeja

Ulkomaat

YK-lähettiläs Ibrahim Gambari on parhaillaan Myanmarissa ja hänen oli määrä tavata maanantaina juntan johtaja Than Shwe. YK vahvisti myöhään maanantai-iltana Myanmarin hallituslähteiden jo aiemmin kertoman tiedon, jonka mukaan tapaaminen siirretään tiistaille. Syytä tapaamisen siirtämiseen ei tiedetä.

Gambari matkusti maanantaina toistamiseen Naypyidawin kaupunkiin tapaamaan junttajohtajaa, mutta tapaamisen sijaan hänet ohjattiinkin syrjäiseen Lashion kaupunkiin. YK on ilmoittanut, ettei Gambari lähde maasta, ennen kuin hän on tavannut Than Shwen.

Gambari yrittää taivutella sotilasjunttaa lopettamaan väkivaltaisuudet mielenosoittajia vastaan. Sunnuntaina lähettiläs tapasi kotiarestissa olevan oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin.

Sotilasjuntta on poistanut piikkilankaesteet kahden temppelin ympäriltä pääkaupungissa Yangonissa. Sotilaat vartioivat kuitenkin edelleen maan tärkeimmän pyhätön Shwedagon-temppelin neljää sisäänkäyntiä.

Valkoinen talo ilmoitti maanantaina olevansa hyvin huolissaan Myanmarin väkivaltaisuuksista. Washingtonin mukaan maasta tulee edelleen tietoja väkivaltaisuuksien ja uhkailun jatkumisesta.

Aiemmin sotilaat tukahduttivat väkivaltaisesti buddhalaismunkkien johtamat suurmielenosoitukset. Sotilasjuntan mukaan kymmenen ihmistä kuoli. Länsimaisten diplomaattien mukaan uhriluku on todennäköisesti suurempi.

Lähteet: AFP, Reuters