1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mahdollisen Tehy-lakon vaikutuksia arvioitu työpaikoilla

Terveys- ja sosiaalialan ammattijärjestön Tehyn mahdollinen lakko toisi sairaaloihin uudenlaisen lakkotilanteen, koska SuPeriin kuuluvat perus- ja lähihoitajat jäisivät lakon ulkopuolelle. Sairaaloissa uskotaan, että työtä tehtäisiin kuitenkin yli liittorajojen varsinkin suojelutyössä eli tehtävissä, jotka pitää hoitaa lakon aikanakin jotta kenenkään terveys ei vaarantuisi. Turussa satoja tehyläisiä kokoontui maanantaina mielenosoitukseen.

Kotimaan uutiset

Mikäli TEHY antaa ensi viikolla lakkovaroituksen, sairaanhoitajien lakko voisi alkaa aikaisintaan muutaman viikon päästä.

Sairaaloista arvioidaan, että Tehyyn kuuluvien sairaanhoitajien lakko vaikuttaisi eniten kiireettömään sairaanhoitoon ja pidentäisi leikkausjonoja. Muun muassa psykiatria, synnytykset ja syöpäpotilaiden hoito rajattaisiin luultavimmin lakon ulkopuolelle.

- Proteesikirurgia, ehkä myöskin kaihikirurgia, on sen tyyppistä hoitoa jossa meillä on jo melko pitkät jonot tällä hetkellä. Osa potilaista voi kuitenkin kohtuullisen turvallisesti jonottaa jonkin aikaa lisääkin, HYKS:n sairaanhoitoalueen johtaja Seppo Kivinen arvioi mahdollisia priorisointeja.

Vaasan keskussairaalan hallintoylijohtaja Kristiina Anttila näkee, että potilaiden hoito pitää alusta asti organisoida siten, että perushoitajia pystytään hyödyntämään työvoimana. Anttilan mukaan työpaikoilla voidaan joka tapauksessa joutua näkemään erimielisyyksiä lakko- ja suojelutyön rajoista.

- Kokemus on kyllä osoittanut, että jos lakko tulee ja se pitkittyy, niin aina syntyy erimielisyyksiä, Anttila sanoo.

Kotkan keskussairaalan TNJ:n pääluottamusmiehen Pirkko Leskisen mukaan lakkorajojen piirtäminen ei tulisi olemaan helppoa, mutta muistuttaa suojelutyön ulottuvan molempiin järjestöihin.

- Suojelutyötä tehdään lakon aikana ja siihen työhön osallistuvat tehyläiset ja superilaiset ovat ihan normaalisti työssä. Eli he eivät ole lakossa, Leskinen muistuttaa.

"Toivottavasti työrauha säilyy"

Tehyläiset vauhdittavat työehtoneuvotteluja eri puolella Suomea.

Turussa satoja tehyläisiä kokoontui maanantaina iltapäivällä mielenosoitukseen kauppatorille. Paikalla oli arviolta kolmisen sataa tehyläistä. Kauppatorilla oli myös muutama kansanedustaja.

Mielenosoittajat vaativat banderolleissaan, että ellei alipalkkausta saada nyt kuntoon - sitä ei saada ollenkaan.

Tehyläiset vauhdittavat työehtoneuvotteluja joukkotapaamisella Tampere-talossa huomenna. Aluejärjestön mukaan pirkanmaalaiset ovat yksimielisiä palkkauksen korjaamisesta.

Hoitoalan ammattiliitto Tehyn osastot Länsi-Pohjassa ovat valmiita lakkoon. Kemin ammattiosaston puheenjohtaja Katja Eklund korostaa, että valtiolla menee taloudellisesti paremmin kuin koskaan, joten pitkään tiedossa ollut hoitajien palkkakuoppa on vihdoin korjattava.

- Toivottavasti työrauha säilyy työpaikoilla. Mehän teemme rinnakkain työtä eri työpaikoilla eikä tämän pidä minun mielestä vaikuttaa työpaikan arkeen, Eklund toivoi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi