Wallin jakoi taiteen valtionpalkintoja

Tämänvuotiset elokuvataiteen, kuvataiteen, rakennustaiteen ja valokuvataiteen valtionpalkinnot on luovutettu.

kulttuuri

Elokuvataiteen valtionpalkinnon sai elokuvaohjaaja Lauri Törhönen, kuvataiteen valtionpalkinnon taas kuvataiteilija Lauri Astala.

Rakennustaiteesta palkittiin arkkitehdit Asmo Jaaksi, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen ja Juha Mäki-Jyllilä. Valokuvataiteen tunnustus annettiin valokuvaaja Jaakko Heikkilälle.

Palkintojen arvo on 15 000 euroa. Taiteen valtionpalkinnot luovutti kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin (r.) valtioneuvoston juhlahuoneistossa Helsingissä. Lauri Törhöstä kiitetään monipuolisesta urasta Palkintoperustelujen mukaan elokuvaohjaaja Lauri Törhönen (s. 1947) on yli kymmenen vuoden aikana kehittänyt elokuvakoulutusta Suomessa. Taideteollisen korkeakoulun elokuvakerronnan professorina toiminut Törhönen on puolustanut elokuvataiteen asemaa, raati perustelee. Törhösen työsuhde korkeakoulussa päättyi puolisentoista vuotta sitten. Hallinnon ja koulutuspolitiikan ansioiden lisäksi raati kehuu Törhösen ohjauksia, joita on kertynyt neljältä vuosikymmeneltä. Hänen töitään ovat esimerkiksi elokuvat Riisuminen (1986) ja Ameriikan raitti (1990). Marraskuussa on saamassa ensi-iltansa elokuva Raja 1918. Lauri Astala palkittiin yleisösuhteen takia Kuvataiteilija Lauri Astalan (s. 1958) palkitsemisen perusteeksi mainitaan hänen taiteensa saavuttama poikkeuksellisen laaja yleisö. Astala käyttää töissään muun muassa videoita ja tietotekniikkaa. Taiteessaan hän pohtii usein ihmisen suhdetta kulttuuriin ja tieteeseen. Astala on opiskellut Taideteolliseen korkeakoulussa ja Kuvataideakatemiassa sekä Chicagon Taideinstituutin taiteen ja teknologian osastolla. Arkkitehtiryhmä sai tunnustuksen laadukkaasta työstä Arkkitehdit Asmo Jaaksi (s. 1966), Teemu Kurkela (s. 1966), Samuli Miettinen (s. 1967) ja Juha Mäki-Jyllilä (s. 1965) perustivat vuonna 1998 arkkitehtitoimisto JKMM:n Turun kirjaston arkkitehtuurikilpailun voiton jälkeen. Työryhmä on menestynyt yhteensä yli 40 arkkitehtuurikilpailussa Suomessa ja ulkomailla. Voitto on osunut kohdalle 14 kertaa. Työryhmän töitä ovat esimerkiksi Joensuun yliopiston uudisrakennus Aurora, Viikin puupaanuilla verhoiltu kirkko sekä Hämeenlinnan vanhan verkatehtaan muuttaminen kulttuuri- ja kongressikeskukseksi. Palkintoperustelujen mukaan Jaaksin, Kurkelan, Miettisen ja Mäki-Jyllilän töitä yhdistää tahto arkkitehtonisesti ja teknisesti korkealaatuiseen toteutukseen. Jaakko Heikkilää kehutaan koskettavuudesta Jaakko Heikkilän (s. 1956) taiteellisen työn teemoina ovat 1990-luvun alusta lähtien olleet kulttuuriset identiteetit, usein valtakulttuurien keskellä elävät pienet vähemmistöt. Heikkilä on julkaissut neljä valokuvateosta. Niistä Meänmaa (1992), Kirkas nöyryys (1997) ja Kukkolankoski (2006) keskittyvät Tornionlaaksoon. Neljäs kirja Pomorit (2001) kuvaa ihmisiä ja elämää Vienanmeren rannikon kylissä Venäjällä.

Palkintoraadin mukaan Heikkilän kuvat ovat intiimejä ja kertovat paitsi kohteesta, myös kuvaajan ilmiömäisestä kyvystä välittää kuvattaviensa ajatuksia ja tunteita.

Lähteet: YLE Uutiset