Naurattavat suomalaiset yksissä kansissa

Koko Suomea naurattaneiden koomikkojen tarinat on koottu yksiin kansiin. Tuomas Marjamäen teos Naurattajat - suomalaisen komiikan tekijät 2007 - 1907 käy läpi elokuva- ja televisiokomedian historiaa aina Suomen ensimmäisestä näytelmäelokuvasta Salaviinanpolttajista ja sen ohjaajasta Teuvo Purosta alkaen.

kulttuuri

Vaikka Suomen elokuvahistoria alkoi komedialla, on elokuva- ja tv-komiikan arvostus ollut Tuomas Marjamäen mukaan aina varsin vähäistä. Silti paljon komediasta kirjoittanut kirjailijakin yllättyi siitä, miten rankan arvostelun kohteeksi komediaelokuvat joutuivat 1950-luvulla. - En uskonut, että kritiikki olisi ollut niin hirveätä. Se oli ihan henkilökohtaisuuksiin menevää ja tekijöitä vähättelevää, Marjamäki sanoo. Esimerkkinä kirjailija mainitsee Rovaniemen markkinoilla -elokuvan, jolla pyyhittiin lattiaa muun muassa otsikolla "Törky on törkyä". - Kriitikko kirjoitti, että Rovaniemen markkinoilla -nimisen elokuvan käsitteleminen ei kuulu elokuva-arvostelijan tehtäviin. Mikä yhdistää Kaurismäkeä ja Krisseä? Kirja tarjoaa ainutlaatuisen näköalan suomalaisen komiikan tekijöiden elämään haastattelujen, tietoiskujen ja harvinaisten valokuvien kautta. Marjamäki lupaa teoksessaan vastata muun muassa kysymykseen siitä, millaista on naurattaa, kun itseä itkettää. Käsitystä koomikon työstä syvennetään liki sadan suomalaisen komedian kuninkaan ja kuningattaren parissa. Naurattamisen parissa elämäntyönsä tehneiden tähtien joukossa ovat muun muassa Vesa-Matti Loiri ja Pirkka-Pekka Petelius. Koomikon elämään syvennytään niinkin erilaisten persoonien kuin lakonisen Aki Kaurismäen ja tahattomasti diivailevan blondin Krisse Salmisen kautta. Marjamäki huomauttaa, että koomikot ovat yksityiselämässään totisia ihmisiä. - Se on ilmeisesti hyvän koomikon tunnusmerkki. Hän ei voi elää sellaista elämää, mitä hahmona esittää, kirjailija toteaa. Marjamäen mukaan myös komedian tekemisen asenne on ollut sama koko sen historian ajan. - Missään vaiheessa ei ole yritetty tehdä sen taiteellisempaa elokuvaa kuin mikä on ollut lopputuloksena. Ne on alusta asti tarkoitettu naurattamaan ihmisiä. Joskus komedian tekeminen voi kuitenkin olla hauskempaa kuin lopullinen elokuva antaisi ymmärtää. Oman lukunsa kirjaan sai Pohjantähteet, jonka filmaaminen oli täynnä järjettömiä mutta joskus myös hengenvaarallisia kohtauksia. - Esimerkiksi Vesku Loiri on roikkunut kuvauksissa pää alaspäin hiihtohississä koko matkan alhaalta ylös. Oman ulottuvuutensa hauskuuteen tuo se, että Pohjantähteet kertoo elokuvan tekemisestä eli sen käsikirjoitus perustuu melkein tositapahtumiin. Puhdas nauru on siirtynyt nettiinSuurin muutos komedian kentillä on Marjamäen mukaan se, että puhtaasti komediaan perustuvat elokuvat ovat lähestulkoon kadonneet teattereista. Useissa suomalaisissa uutuuksissa komiikka on siroteltu pienempinä palasina eri puolille elokuvaa. - Tällä hetkellä tulee mieleen vain Kummelit, ja niitä taas moititaan siitä, että ne eivät ole elokuvamaisia. Tv:ssä on toki stand up -komiikkaa ja talk show -ohjelmia, jotka ovat hirveän komediallisia. Silti ihan puhtaasti ihmisten naurattamiseen tehtyjä ohjelmia ei juuri ole.

Marjamäen mukaan tämä puhtaan komedian lajityyppi onkin nyttemmin siirtynyt internetiin.

- Sitä mennään katsomaan YouTubesta. Sieltä haetaan nimenomaan jotain mille nauraa. Ei ole hirveästikään väliä siitä, mitä sieltä katsoo, kunhan se naurattaa.

Lähteet: YLE Uutiset