Hyppää sisältöön

Euroopan neuvosto varoittaa kreationismista

Euroopan neuvosto varoittaa kreationismin eli luomisopin leviämisestä eurooppalaisiin kouluihin. Euroopan neuvoston parlamentaarisessa yleiskokouksessa Strasbourgissa torstaina esitetyssä raportissa pidetään uhkana demokratian korvautumista teokratialla, jos kreationismista tulee osa kouluopetusta.

Kreationismi kiistää evoluutioteorian lajien synnystä ja väittää sen sijaan että maailma ja myös kaikki elolliset lajit luotiin tai syntyivät niin sanotun älykkään suunnittelun kautta.

Raportin laatinut luxemburgilainen kansanedustaja Anne Brasseur sanoo, että kreationistien, joista useimmat ovat kristittyjä tai muslimeja, päätavoite on saada oppinsa leviämään kouluihin. Brasseur varoittaa, että näin uskonto ja tiede sekoittuisivat lasten mielissä.

Hänen mukaansa fundamentalistiset kreationistit uhkaavat jopa ihmisoikeuksia ja muita Euroopan neuvoston ajamia perusarvoja.

Keskusteluun osallistunut suomalaiskansanedustaja Krista Kiuru (sd.) yhtyi raportoijan näkemyksiin. Kiurun mielestä luomisoppia voidaan opettaa kouluissa kuten nytkin tehdään, mutta uskonnollisessa viitekehyksessä, ei tieteenä.

Luomisopista ja evoluutioteoriasta on kiistelty tähän asti ennen muuta Yhdysvalloissa, mutta viime vuosina luomisopin kannattajat ovat saaneet jalansijaa myös Euroopassa.