Turvallisuusneuvosto kokoontuu illalla käsittelemään Myanmarin tilannetta

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantai-iltana Suomen aikaa kuulemaan Myanmarista palanneen erityislähettilään Ibrahim Gambarin näkemyksiä maan tilanteesta ja keskustelemaan YK:n suhtautumisesta sotilasjunttaan.

Ulkomaat

Diplomaattilähteiden mukaan turvallisuusneuvostolta on tuskin luvassa pikaisia päätöksiä.

Erityislähettiläs Gambari tapasi jo eilen YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin. Tapaamisen sisällöstä ei kerrottu tiedotusvälineille.

Juntalta ehtoja Suu Kyin tapaamiselle Myanmarin sotilasjuntan johtaja luetteli torstaina ehtoja, joiden toteutuessa hän voisi tavata oppositiojohtaja Aung San Suu Kyin. Kenraali Than Shwe sanoi, että tapaaminen on mahdollista, jos kotiarestissa oleva Suu Kyi lopettaa pakotteiden puolesta puhumisen ja toimet hallitusta vastaan. Than Shwe ilmaisi kantansa tavattuaan erityislähettiläs Gambarin Myanmarissa eli entisessä Burmassa. Oppositiojohtaja Aung San Suu Kyi kannattaa kansainvälisiä pakotteita Myanmarin juntaa vastaan, vaikka pakotteet kurjistavat myanmarilaisten elämää. Hän ei ole vuosien mittaan suostunut kompromisseihin, jotka tukisivat kovaotteista sotilasjunttaa. Suu Kyi on ollut kotiarestissa sen jälkeen, kun hänen puolueensa voitti vaalit vuonna 1990. DPA, Reuters, YLE Uutiset

Lähteet: 4.10. Ranskan lähettiläs: Myanmarissa pidätetty tuhansia