Raju myrsky ryöpytti Mallorcaa

Mallorcan saarella Espanjassa torstaina illansuussa noussut äkillinen myrsky on aiheuttanut aineellisia vahinkoja mutta kuolonuhreilta on vältytty. Enimmillään noin 30 metriä sekunnissa puhaltaneet myrskytuulet kaatoivat satoja puita ja hajottivat talojen kattoja.

Ulkomaat

Viranomaiset kertoivat aamulla, että kolme tai neljä paikallista asukasta loukkaantui vakavasti. Kaikkiaan hoitoa tarvitsi parikymmentä ihmistä, heistä puolet saaren pääkaupungissa Palmassa.

Loukkaantuneiden joukossa ei ole ulkomaalaisia, ilmoittivat viranomaiset. Välimerellä sijaitseva Mallorca on erityisesti saksalaisten turistien suosiossa ja siellä asuu myös pysyvästi paljon ulkomaalaisia. Suomalaisia seuramatkalaisia saarella on runsaat 700. Suomalaisia myrsky ei näytä hätkäyttäneen.

Aurinkomatkojen opas Eeva-Liisa Puumala kertoi Yle-uutisille, että seuramatkalaiset eivät tänä aamuna edes ottaneet hotellikierroksella myrskyä puheeksi. Perjantaina puolenpäivän aikaan aurinko paistoi ohuen pilviverhon läpi ja nopeimmat suomalaiset olivat jo ehtineet rannoille.

Myrsky alkoi vähän ennen kello kuutta illalla paikallista aikaa. Ensimmäisen neljännestunnin aikana vettä tuli paikoin 15 litraa neliömetrille ja tuulen nopeus oli pahimmillaan yli 30 metriä sekunnissa. Tuuli irrotti peltikattoja sekä kaatoi pysäköityjä autoja, mainostauluja ja liikennemerkkejä varsinkin Palman kaupungissa.

Matkapuhelinyhteydet katkesivat noin tunnin ajaksi, kertoo opas Eeva-Liisa Puumala. Useita teitä Mallorcan länsiosassa katkesi niille kaatuneiden puiden takia, mutta perjantaiaamuun mennessä liikenne on sujunut taas normaalisti.

Matalapaineen alue on matkalla pohjoiseen kohti Ranskaa. Etelä-Ranskaan on annettu myrskyvaroitus, joka on voimassa huomiseen lauantaihin asti.

Lähteet: DPA, elPais.es, AFP