Susan Ruusunen syytteeseen Pääministerin morsian -kirjasta

Helsingin kihlakunnansyyttäjä on asettanut Susan Ruususen (ent. Kuronen) syytteeseen pääministeri Matti Vanhaseen kohdistuneesta yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Syyte koskee Ruususen lisäksi kirjan kustantajaa Kari Ojalaa.

Kotimaa

Sekä Ruusunen että Ojala ovat esitutkinnassa kiistäneet syyllistyneensä rikokseen.

Helsingin käräjäoikeus ei ole vielä määrännyt oikeudenkäynnin aikaa. Oikeuden asiakirjat tulevat julkisiksi asian käsittelyn jälkeen ellei käräjäoikeus päätä toisin.

Ruusunen käsitteli suhdettaan Vanhaseen kirjassaan Pääministerin morsian. Kirja ilmestyi helmikuussa ennen näkemättömän julkisuushulinan jälkeen, jopa kirjan kansia juhlittiin omassa tiedotustilaisuudessa. Perjantaina pääministeri kommentoi syytteitä vain lyhyesti internet-päiväkirjassaan. Vanhanen toivoo oikeudenkäynnin linjaavan, missä yksityisyyden raja kulkee. "Tapaus linjaa yksityisyyden rajaa" Edessä ovat kansainvälisestikin harvinaiset käräjät, kun pääministeri Vanhanen astelee oikeuteen kertomaan loukatuksi tulemisen tunteistaan. - Tapauksella tulee olemaan aika merkittävä vaikutus lehdistön sananvapauden kannalta siinä mielessä, että tämä rajaa sitä, miten jatkossa lehdet ja kirjat ja internetit ja blogit saavat poliitikkojen yksityiselämää ruotia, sanoo oikeustieteen tohtori Päivi Tiilikka Helsingin yliopistosta. Tiilikka näkee tapauksen merkityksen laajempana kuin yksittäisenä oikeudenkäyntinä. - En näe tämän tapauksen merkitysen rajoittuvan vain tähän pääministerin, Kurosen ja Ojalan väliseen suhteeseen vaan laajemminkin siihen, miten ministereiden tai kansanedustajien yksityiselämästä on perusteltua uutisoida, Tiilikka jatkaa. Vaikka kohukirjan myynti ei ole ollut huimaa, syyttäjä vaatii myyntituottojen palauttamista valtiolle. Myös pääministerillä olisi oikeus vaatia vahingonkorvauksia. Sananvapaustutkija muistuttaa kuitenkin, että vallankäyttäjien yksityiselämä ei ole niin suojattua kuin muiden. - Poliitikot joutuvat alistumaan tavallista suurempaan julkisuuteen ja heidän täytyy sietää enemmän, joten tämä on peruste, joka voi alentaa korvausta, Tiilikka muistuttaa. YLE Uutiset

Lähteet: Matti Vanhasen blogi