Pankkien talletuskanta paisunut

Pankkitalletusten määrä on syksyn aikana lisääntynyt selvästi. Rahaa on pantu erityisesti määräaikaisille tileille. YLE Uutisten tekemän selvityksen mukaan kilpailu on lähentänyt pankkien antamia korkotarjouksia.

talous

Talletukset ovat kasvaneet muutaman vuoden ja tämän vuoden aikana kasvu vielä kiihtynyt. Eniten ovat lisääntyneet määräaikaistalletukset, joissa rahalle maksetaan ennalta sovittu korko. Pankkien mukaan määräaikaistalletuksissa on tyypillistä, että asiakkaat kyselevät hintoja eri pankeista.

YLE Uutisten kysymien tarjousten mukaan esimerkiksi 10 000 euron talletuksessa korkoerot ovat melko pieniä, mutta hinnat muuttuvat useimmissa pankeissa päivittäin. Samposta, OP:sta, Tapiolasta, Nordeasta, Handelsbankenista, Nooasta ja Aktiasta pyydetty korkotarjous kolmeksi tai 12 kuukaudeksi vaihteli 4,2 ja 4,6 prosentin välillä.

Pankkien saama voitto-osuus on pienentynyt, kun kilpailu on vetänyt korkotarjoukset lähelle markkinakorkoja ja lähelle toisiaan. Nyt pankit yrittävät saada omansa pois muun muassa markkinoimalla määräaikaistalletusten ja sijoitusrahastojen yhdistelmiä.

Korkojen nousun lisäksi talletusten suosiota on lisännyt rahoitusmarkkinoiden viimeaikainen kuohunta. Rahaa on pantu osakkeiden ja rahastojen sijaan tilille. Maailmalla rahoituskriisi on hankaloittanut monien pankkien varainhankintaa, koska muilta lainaaminen on kallistunut.

Suomessa pankkeja suojaa muun muassa se, että valtaosa kaikista niiden tekemisistä rahoitetaan kuluttajien talletuksilla. Talletukset ovat perinteisesti olleet suomalaispankeille tärkeitä.

Lähteet: YLE Uutiset