1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Politkovskajan murhasta tasan vuosi

Sunnuntaina tulee kuluneeksi tasan vuosi kansainvälisesti tunnetun tutkivan toimittajan Anna Politkovskajan murhasta. Venäjän suurlähetystön eteen Helsingissä kokoontui satakunta mielenosoittajaa muistelemaan vuoden takaista veritekoa.

Venäjän suurlähetystön eteen Helsingissä kokoontui satakunta mielenosoittajaa, jotka hiljentyivät muistelemaan vuoden takaista ja yhä selvittämätöntä veritekoa.

Politkovskajan murhan tutkimukset ovat edelleen kesken, eikä lopullista läpimurtoa rikoksen selvittämiseksi ole tehty. Ammattitappajat ampuivat Politkovskajan Moskovassa 7. lokakuuta 2006 hänen kotitalonsa hissiin.

Murhan motiivina on pidetty sitä, että Politkovskaja arvosteli presidentti Vladimir Putinin hallintoa ja kirjoitti Novaja Gazata -lehteen lukuisia erittäin kriittisiä juttuja Venäjän armeijan mielivallasta Tshetsheniassa.

Moskovassa kokoonnuttu Pushkinin aukiolle Moskovassa sadat opposition kannattajat ovat marssineet toimittaja Anna Politkovskajan muistokulkueessa. Moskovassa opposition mielenosoittajat kokoontuivat kaupungin keskustaan Pushkinin aukiolle, joka on opposition keskeinen kokoontumispaikka. Oppositiojohtaja, entinen pääministeri Mikhail Kasjanov sanoi muistotilaisuudessa, että Politkovskaja murhattiin halpamaisesti ja hän kuoli puolustaessaan kaikkien kansalaisten ihmisarvoa. Presidenttiehdokkaana ensi vaaleissa olevan Kasjanovin mielestä Politkovskajan nimestä on tullut Venäjällä korkeimman moraalin symboli. Poliisi sakotti ulkomaalaisia ihmisoikeusaktivisteja Lauantaina poliisi pidätti ja antoi sakot viidelle eurooppalaiselle ihmisoikeusaktivistille, jotka olivat saapumassa Politkovskajaa koskevaan seminaariin Venäjälle. Nizhni Novgorodin poliisin mukaan ulkomaalaiset rikkoivat maahantulomääräyksiä. Aktivistien mukaan poliisi yritti estää keskustelun murhatutkimuksista ja sananvapaudesta. Syyttäjät kuulustelivat lisäksi jälleen venäläis-tshethenialaisen ystävyysseuran johtajaa Stanislav Dmitrijevskiä. Hän on saanut aiemmin ehdollisen tuomion toiminnasta äärimmäisyysliikkessä ja nyt häntä uhkaa tuomio laittoman tietokoneohjelman käytöstä. Dmitrijevski on arvostellut ankarasti Venäjän hallitusta viranomaisten kyvyttömyyttä ratkaista useita toimittajien murhia Venäjällä. Helsingin Sanomat kertoi taannoin, että Dmitrijevskin johtama ystävyysseura on hakenut apua myös Suomesta. Murhatutkimuksissa ei läpimurtoa Juttua hoitava Venäjän valtakunnan syyttäjä Juri Tshaika sanoi elokuussa, että murhasta epäillään tshetseenien johtamaa järjestäytynyttä rikollisryhmää, johon kuuluu virassa olevia ja entisiä poliiseja. Tshaika väitti, että murhan olivat suunnitelleet ulkomailla asuvat Venäjän hallinnon vastaiset voimat. Venäläisviestimien mukaan tutkimuksissa on pidätetty myös ukrainalainen rikollisjohtaja. Lukuisat julkisuuden henkilöt, heidän joukossaan Nobelin rauhanpalkinnon saanut piispa Desmond Tutu, näyttelijä Susan Sarandon ja näytelmäkirjailija Harold Pinter, vaativat The Times -sanomalehdessä lauantaina julkaistussa kirjeessään Venäjältä toimia murhaajien saattamiseksi oikeuden eteen. AP, AFP, BBC, YLE Uutiset