Vanhanen: Yksityisyyden raja ei selviä ilman käräjöintiä

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) on valmis oikeudenkäyntiin yksityisyytensä rajoista. Vanhasen mukaan yksityisyyden rajat ovat median kaupallistumisen myötä kadonneet siinä määrin, että ainoa keino niiden löytämiseksi on käräjöinti. Oikeusoppinut vastaavasti arvioi YLE Uutisille, että pääministeriyttä voi olla vaikea sivuuttaa oikeudenkäynnin yhteydessä.

Kotimaa

Vanhanen kommentoi sunnuntaina Helsingin kihlakunnansyyttäjän päätöstä syyttää "Pääministerin morsian" -kirjan kirjoittanutta Susan Ruususta (ent. Kuronen) ja kirjan kustantajaa Kari Ojalaa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä. Vanhanen sanoi, että hän teki tutkintapyynnön yksityishenkilönä, ei pääministerinä.

- Haluan käydä tämän periaatteellisena kysymyksenä läpi. Ilmeisesti on ajateltu, että pääministerillä ei ole kanttia mennä oikeuteen, ja ei tunnu mitään rajoja olevan. Nyt katsotaan, onko näitä linjoja olemassa. Tutkintapyynnön tein vain tätä kustantajaa kohtaan, ja sen rajauksen aion pitää myös oikeudessa. Tuomioistuin ratkaisee, Vanhanen sanoi YLE Uutisille Tuusulassa.

Jos Vanhanen esittää vahingonkorvauksia, ne kohdistuvat hänen mukaansa siis vain alkuperäisen tutkintapyynnön mukaisella rajauksella eli kirjan kustantajaan. Vanhanen ei katso, että pääministerinä oikeuteen menemisessä olisi tällaisessa asiassa mitään ongelmaa. Hänen mukaansa pääministeri on kansalainen siinä kuin muutkin.

- Toimin tässä ihan kansalaisena. En ole tässä millään tavalla pääministeri-instituutiona tuomioistuimeen menossa. Siellä on jokainen samalla viivalla, Vanhanen painotti.

Oikeusoppinut: Pääministeriyttä vaikea sivuuttaa Viestintäoikeuden asiantuntijan, oikeustieteen tohtorin Päivi Tiilikan mukaan kirjaoikeudenkäynnissä on keskeisesti kyse pääministerin yksityisyyden suojan ulottuvuudesta. - Kun kirjan nimi on Pääministerin morsian ja kirjan keskeisenä asiasisältönä on yksinhuoltaja Susan Kurosen suhde pääministeriin, on vaikea nähdä, että tätä oikeudenkäyntiä voisi käydä pelkästään kansalaisena, Tiilikka sanoi YLEn tv-uutisten haastattelussa. Vanhanen katsoo itse hakevansa oikeutta kansalaisena, ei pääministerinä. - Jos pääministeri tarkoittaa sitä, että oikeudenkäynnissä ei ole kysymys hänen virkatoimistaan, hän voi siinä mielessä käydä tätä oikeudenkäyntiä kansalaisena, Tiilikka pohtii. Tiilikka arvelee, että Vanhanen ei moraalisista syistä halua käräjöidä entisen naisystävänsä kanssa. Siitä syystä Vanhasen tutkintapyyntö kohdistui vain kirjan kustantajaan. Syyttäjän mielestä epäiltyyn rikokseen on kuitenkin syyllistynyt kaksi ihmistä. Toinen on kirjoittanut tai antanut tiedot ja toinen muokannut niitä tai tehnyt joitain kirjoituksia kirjaan sekä päättänyt kirjan julkaisemisesta. Tiilikan mielestä nykyjulkisuudessa on Suomessa yksityisyyden suoja, mistä on osoituksensa tuomioistuinkäytäntö. YLE Uutiset