Suomalaisyritys puolustautuu asein Irakissa

Irakin väkivalta ja lainsuojattomuus ovat luoneet miljardien eurojen markkinat kymmenille turvayrityksille.

Ulkomaat

Blackwater on yksi suurimmista. Pienimpien joukkoon kuuluu suomalainen Job Zone, joka lähti apajille vuosi sitten.

Tähän asti ala on käytännössä ollut lain ulottumattomissa, mutta 11 siviilin kuolema ammuskelussa Bagdadissa kolme viikkoa sitten voimisti vaatimuksia yritysten saamiseksi oikeudelliseen edesvastuuseen.

FBI lähetti tällä viikolla omat tutkijansa selvittämään ammuskeluun osallistuneiden Blackwater-yrityksen turvamiesten toimintaa.

- Tyypillinen "keikka" on sellainen, että esimerkiksi liikeyrityksen johtaja tarvitsee henkilösuojapalvelua ja häntä kuljetetaan paikasta toiseen. Se on ympärivuorokautista toimintaa, kertoo Job Zonen toimitusjohtaja Jyrki T. Mäkelä.

Monet asiakkaista ovat Irakin öljy- ja kaasuvarojen maahan houkuttelemia liikemiehiä, joukossa on suomalaisiakin.

Mäkelän mukaan sadankin hengen suojelutiimi löytyy milloin vain.

- Meillä on hyvin kattava tietokanta, ensimmäisenäkin vuotena meille haki 4 000 ihmistä töihin, pääasiassa Yhdysvalloista ja Britanniasta, sotilastaustaisia ihmisiä. Mäkelä on rekrytoinut myös Ugandan armeijan erikoisjoukkojen entisiä sotilaita. Suomalaisia on joukossa muutama. Toisin kuin irakilaisesta katukuvasta selvästi erottuva Blackwater, Job Zone yrittää parhaansa mukaan soluttautua huomaamatta Bagdadin liikenteeseen. Miestappioita ei ole tullut, toimitusjohtaja kertoo. - Meillä on panssaroidut siviiliautot, mutta me naamioimme niitä alituiseen, käytämme paikallisia vaatteita, teemme kaiken mahdollisen sen eteen, ettemme olisi näkyviä, Mäkelä kertoo. Hänen mukaansa kokenut irakilaismilitantti tunnistaa panssaroidun auton naamioinnin takaakin. Yrityksen saattue onkin joutunut muutaman hyökkäyksen kohteeksi. - Muutamia (hyökkäyksiä on ollut), mutta todella vähän. Verrattuna siihen, että jos me toimisimme hyvin näkyvästi, olisimme iskun kohteena joka ikinen päivä, Mäkelä toteaa. Entä onko suomalaisyritys käyttänyt aseita? Ovatko yrityksen työntekijät ampuneet ihmisiä kohti Irakissa? - Jos meidän työntekijämme, esimerkiksi heidän saattueensa, joutuu hyökkäyksen kohteeksi, meillä on tottakai oikeus puolustaa itseämme, Mäkelä vastaa. YLE Uutiset, Annu Passoja

Lähteet: Job Zonen verkkosivut