1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Brittivalamiehistö Pariisiin tutkimaan Dianan viimeiset hetket

Prinsessa Dianan kuolemaa tutkiva brittiläinen valamiehistö saapuu Pariisiin maanantaina.

Ulkomaat

Valamiehistön odotetaan selvittelevän vielä kerran Dianan ja muiden kymmenen vuotta sitten autoturmassa kuolleiden viimeiset vaiheet Pariisissa. 11-henkisen brittivalamiehistön poikkeuksellinen vierailu ulkomaille on osa puoli vuotta kestävää kuolinsyyn tutkimusta.

Julkisuudessa tutkimuksen on odotettu laittavan pisteen salaliittoteorioille, joiden mukaan Diana ja hänen miesystävänsä Dodi al-Fayed murhattiin.

Dodi al-Fayedin isä Mohamed al-Fayed on syyttänyt pariskunnan murhasta kuningatar Elisabetin puolisoa prinssi Philipiä. Al-Fayedin murhasyytökset ovat ristiriidassa Ranskan ja Britannian poliisin aiempien laajojen tutkimusten kanssa. Poliisitutkinnan mukaan autokolarin syitä olivat ylinopeus ja autonkuljettaja Henri Paulin rattijuopumus.

Englannin ja Walesin oikeusjärjestelmä edellyttää erityisen tutkinnan järjestämistä kuolemantapauksissa, jotka vaikuttavat väkivaltaisilta, luonnottomilta tai äkillisiltä tai ovat muutoin epäilyttäviä. Useimmiten tutkintaa johtaa kuolemansyyntutkija, mutta osassa tapauksista vaaditaan valamiehistö.

Prinsessa Diana, Dodi al-Fayed ja Henri Paul kuolivat 31.8.1997 Pariisissa, kun autonkuljettaja Paulin ohjaama Mercedes-Benz törmäsi Pariisissa Pont d'Alman tunnelissa tukipilariin 160 kilometrin tuntivauhdissa.

Lähteet: AP, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi