Elokuvatuottajat varovaisen tyytyväisiä Wallinin arvioon elokuvatuen lisäämisestä

Suomalaiset elokuvatuottajat ovat ilahtuneita kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallinin väläyttämästä mahdollisuudesta saada lisärahaa kulttuurille, urheilulle ja nuorisotyölle ensi vuoden budjettin.

kulttuuri

Wallin piti lauantain Aamulehdessä mahdollisena, että eduskunta korjaisi veikkausvoittovarojen jakosuhdetta.

Tällöin lakisääteiset menot, kuten kiinteistökulut ja Kansallisteatterin remlontin lainanhoitokulut, siirrettäisiin maksettaviksi suoraan budjettivaroista. Näin veikkausvoittovaroja vapautuisi huomattavasti. Elokuvatuotannoille lohkeaisi siivu tästä summasta.

- Ainoa ehto on, että eduskunta pysyy hallituksen esittämissä budjettiraameissa, Wallin korostaa YLE Uutisille.

Elokuvatuottajien keskusliiton puheenjohtaja Lasse Saarinen arvioi elokuvatuottajien tiedotteessa, että niin tuottajat, elokuvatyöntekijät, näyttelijät, elokuvien levittäjät kuin elokuvateatterinomistajatkin ovat varovaisen tyytyväisiä ministerin lausuntoon.

Ensi vuoden budjettiesitys on nyt valiokuntakierroksella eduskunnassa. Päätökset tehdään viimeistään joulukuun puolivälissä. Kyse on kuitenkin vain ensi vuoden budjettiin tehtävästä muutoksesta.

- Eduskunta käsittelee aina yhden vuoden budjettia kerrallaan. Sillä on täysi budjettivalta tehdä itsenäinen ratkaisunsa, sanoo Wallin.

Vaikka kotimaisen elokuvan tuki on noussut 2000-luvulla, se laahaa yhä jäljessä pohjoismaisesta keskiarvosta. Elokuvan valtiontuki on nyt 13,5 miljoonaa euroa vuodessa. Elokuvatuottajat julistivatkin kuukausi sitten tuotantosulun, koska valtion ensi vuoden budjettiesitykseen ei varattu lisärahaa elokuvatuotannolle.

Veikkauksen edunsaajat luovuttavat kirjelmän veikkausvarojen käytöstä eduskuntaryhmien johdolle keskiviikkona 17. lokakuuta.

Lähteet: YLE Uutiset