1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Yhdistyvien kuntien nimistä kiivaita kiistoja

Kuntien yhdistymiset ovat paikoin johtaneet katkeriin kiistoihin uuden kotikunnan nimestä. Kuntalaisille asuinpaikan nimi on osa identiteettiä, eli paikka mistä on kotoisin.

Jos kuntien yhdistyessä ei päästä sopuun uudesta nimestä, Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksesta on pyydettävä lausunto. Tutkimuskeskus sanoo ehdottoman ein ainakin kaksoisnimille, jollaista on ehdotettu esimerkiksi Mäntän ja Vilppulan liitolle. Vireillä oleva uusi nimi olisi Mänttä-Vilppula.

Tutkimuslaitoksen lausunto on vain suositus. Jos paikallista sopua ei löydy, nimiriidan ratkaisee valtioneuvosto.

Kielenhuoltajilla on kertoa esimerkkejä myös onnistuneista uusista kunnannimistä. Toijalan ja Viialan liitosta syntynyt Akaa on vanha historiallinen nimi, samoin Tammisaaren, Pohjan ja Karjaan yhdistävä Raasepori.

Vaikeimpia ovat monen kunnan liitot: Suomen ennätys lienee Salon, Halikon, Perniön, Perttelin, Kiikalan, Kiskon, Kuusjoen, Muurlan, Suomusjärven ja Särkisalon yhdistyminen Saloksi.

Vammalan seudulla uuden kunnan nimestä on suorastaan runsaudenpulaa. Omat kannattajansa on niin Sastamalalla, Tyrväällä, Rautavedellä, Vammaskoskella kuin Vammalallakin.

Kuntaliiton laskujen mukaan tänä syksynä on meneillään yli 30 kuntajakoselvitystä ja niissä on mukana liki sata kuntaa.