1. yle.fi
  2. Uutiset

Che Guevaran kuolemasta 40 vuotta

Kymmenettuhannet kuubalaiset ovat juhlineet kansallissankariaan, sissijohtaja Che Guevaraa hänen kuolemansa 40-vuotispäivänä. Myös Guevaran leski ja neljä lasta osallistuivat Kuuban presidenttiä Fidel Castroa sijaistavan Raul Castron johtamaan muistoseremoniaan. Se pidettiin Santa Claran kaupungissa, jonne Guevaran maalliset jäännökset on haudattu.

Ulkomaat

Vakavasti sairas presidentti Fidel Castro lähetti tilaisuuteen tervehdyksensä, jonka mukaan Guevara kylvi Latinalaiseen Amerikkaan sosiaalisen omantunnon siemenet. Monet kuubalaiset omistivat juhlapäivän Guevaran esimerkin mukaisesti vapaaehtoistyölle.

Argentiinalaissyntyinen lääkäri Ernesto "Che" Guevara johti Kuuban diktaattorin Fulgencio Batistan kukistanutta sissiliikettä, joka nosti Fidel Castron Kuuban johtoon vuonna 1959.

Toimittuaan hetken Castron tukena Kuuban keskuspankin johdossa ja teollisuusministerinä Che Guevara palasi sissijohtajaksi yrittäen käynnistää asein marxilaista vallankumousta Kongossa ja Boliviassa.

Amerikkalaisvaltaa kiivaasti vastustaneen Guevaran tavoite oli yhteiskunta, jossa ei tunneta luokkaeroja eikä käytetä rahaa. CIA:n tukemat Bolivian sotilaat ampuivat Guevaran lokakuussa 1967.

Imperialismin vastaisen taistelun nimeen vannoneen Guevaran barettipäisellä kasvokuvalla on myyty valtavia määriä T-paitoja, mukeja, bikineitä ja Swatch-kelloja.

Länsimaiden nuorison kulttihahmoksi noussut Che Guevara on Kuubassa kansallisankari, jonka sokeriruokoja katkova hahmo on painettu yhä käytössä oleviin kuubalaisseteleihin.

39-vuotiaana kuolleen Che Guevaran muistojuhlia järjestetään Kuuban ja Bolivian lisäksi myös Argentiinassa ja Meksikossa.

Lähteet: DPA, BBC, Reuters

Lue seuraavaksi