1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Punainen ja puhdas Che Guevara

Bolivialainen La Higueran kylä, jonne Ernesto Che Guevara saapui elävänä 8. lokakuuta 1967 ja josta hän seuraavana päivänä poistui kuolleena, on edelleen ilman sähköä. Kehitys ei ole tullut Andien vuoristokyliin, vaikka Che Guevaran tähti on pitänyt yllä vallankumouksen utopiaa Latinalaisessa Amerikassa jo neljä vuosikymmentä.

Ulkomaat

Mitä sanoisi astmaa sairastanut argentiinalainen lääkäri Ernesto Guevara, jos hän näkisi kotimantereen muutokset? Kuusikymmentäluvun radikaalia nuorisoa eri puolilla maailmaa johdattanut utopia yhteiskunnallisesta tasa-arvosta haudattiin kylmän sodan kauden joukkohautoihin 1970- ja 1980-luvuilla latinalaisamerikkalaisissa sotilasdiktatuureissa. Siirtymä diktatuureista demokratiaan toi vapautta ja rauhaa, mutta ei poistanut rikkaiden ja köyhien eroa, sillä tuloerot useissa alueen maissa ovat kasvaneet.

Jos Che eläisi, hän olisi nyt 79-vuotias. Hänestä olisi voinut tulla presidentti, jos hän ei olisi hylännyt Kuuban kansalaisuutta, valta-asemaansa ja realismia lähtiessään idealistiselle sotaretkelleen Andien kyliin aikana, jolloin kylmä sota ja CIA kiristivät otettaan Latinalaisessa Amerikassa.

1928 syntynyt ja vakavaa astmaa sairastanut pikkupoika ei voinut käydä koulua, vaan äiti opetti häntä kotona Buenos Airesissa. Poikkeuksellisen lahjakkuutensa vuoksi Ernesto valmistui myöhemmin lääkäriksi vuodessa, ja lääkärinä - välillä jalkapallovalmentajana - hän elätti itsensä moottoripyörämatkallaan halki Etelä-Amerikan. Useilla matkoillaan hän tutustui alueen kansoihin ja ihmisiin. Lisänimen hän sai argentiinalaisen puhekielen muodosta che, joka tarkoittaa terve, kuule tai katso.

39-vuotiasta Ernesto Guevaraa ei tappanut vain CIA:n luoti kylmänä kevätaamuna, vaan astma ja epärealistinen tilannearvio. Viikot vailla astmalääkkeitä kahdentuhannen metrin korkeudella kylmässä ilmastossa ja vain muutaman miehen resupekka-armeija turvamiehinä olivat yhdistelmä, joka esti paon ja vei tuhoon.

Miehinen työnarkomaani

Che Guevaran vaikutus ulottui Latinalaisen Amerikan ja myös Afrikan politiikkaan ja vapautusliikkeisiin. Taisteltuaan vallankumouksen puolesta sokerisaaren tulevan johtajan Fidel Castron rinnalla hän sai Kuuban kansalaisuuden ja nousi Kuuban keskuspankin johtajaksi. Vallankumous oli miesten maailma, jossa naisia oli vähän. Chen maailma oli miehinen ja teoreettinen. Perhe-elämästä hän ei piitannut. Tällä hetkellä hänen kantansa tasa-arvoon näyttää vanhanaikaiselta.

Hänellä oli työnarkomaanin luonteenlaatu. Taistelujen tuiskeessa hän ei piitannut astmalääkkeistään, vaan valitsi lääkerepun sijaan aselaukut. Säilyneistä kirjeistä paljastuu tinkimätön visionääri. Chen päämäärä Kuubassa ja muissa alueen maissa oli maareformi. Tavoite on yhä kesken. Alueen maiden historiat ovat kuuluja huonoista maareformeista. Tällä hetkellä radikaalia maareformia toteutetaan Venezuelassa.

Kuuban suurlähettiläs, elossa olevat taistelutoverit, lääkärikollegat ja media kokoontuvat 8.lokakuuta muistotilaisuuteen La Higuerassa. Kylä on peitetty Che Guevaran kuvin. Kujilla on pimeää öisin, mutta salamavalot valaisevat koulurakennusta, jossa Che Guevara ammuttiin. Koulu sijaitsee vuorten ja kylän takana tien päässä. Joku kaiversi ovenkarmiin: täältä mies lähti tielle kohti ikuisuutta. Kuuban suurlähettiläs sanoi puheessaan, että päivä ei ole surullinen, sillä Latinalaisen Amerikan kansat muistavat Chetä.

Punainen ja puhdas Ernesto Che Guevarasta tuli vallankumouksen puhdas ikoni, koska kuolema teki hänelle palveluksen. Che ei ehtinyt päätyä historiaan yksinvaltaisena vasemmistodiktaattorina, kuten Castro. Valta ei ehtinyt rappioittaa häntä. Omaisuutta hän ei haalinut, vaan uskoi valtion pitävän huolta vaimosta ja lapsista, jos hän kuolisi. Hän ei ehtinyt nähdä Neuvostoliiton romahdusta, muurin murtumista ja Stasin listoja. Tehtyään pesäeron Neuvostoliittoon hän luopui korkeasta asemastaan Havannassa ja palasi taistelukentille Andeille tavoitteena talonpoikien kapina.

Che Guevaran merkitys latinalaisamerikkalaisille kansoille tiivistyy hänen huhtikuussa 1965 Fidel Castrolle kirjoittamassaan kirjeessä:

- Palauttaessani mieleeni menneen elämäni uskon voivani sanoa työskennelleeni kunniakkaasti ja antaumuksella vakiinnuttaakseni vallankumouksen triumfin. Olen elänyt suurenmoista aikaa ja tunsin rinnallasi ylpeyttä kuulua kansaamme Karibian kriisin häikäisevinä, joskin surullisina päivinä. Ainot siteet jotka jäävät jäljelle, ovat toisenlaisia. Niitä ei voi lopettaa kuin virkasuhteita.

Ernesto Che Guevaran merkitys on syvällä psykohistoriassa ja ulottuu tulevaan. Uudet hallitukset eivät voi sitä katkaista. Utopia tasa-arvosta elää Bolivian presidentin Evo Moralesin poliittisessa ohjelmassa, Venezuelan bolivarilaisessa vallankumouksessa, Meksikon intiaanien zapatisti-liikkeessä ja maltillisemmin Chilen, Argentiinan ja Brasilian keskustavasemmistolaisissa hallituksissa. Kunnioitus Che Guevaran arvoja kohtaan ilmenee uuden latinorockin lyriikassa ja nuorisomuodissa. Che Guevara -t-paita ei ole vitsi Etelä-Amerikassa, vaan se ainoa ja oikea t-paita, joka kuvaa ylpeää ja omintakeista latinalaisamerikkalaisuutta.

Lähteet: Auli Leskinen, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi