1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Uusi Suomi aloitti uuden elämän blogien voimin

Sanomalehti Uuden Suomen perillinen uusisuomi.fi on avautunut verkossa. Ainakin aluksi uudessa verkkolehdessä on tarjolla paljon blogeja sekä lisäksi muun muassa Ylen uutisia, sillä kotimaan ja ulkomaan etusivuilta pääsee lukemaan Ylen uutispalvelun uutisia. Varsinaiset omien sivujensa uutiset Uusi Suomi saa STT:ltä.

Uusi Suomi ja sen edeltäjät ovat nousseet, kukoistaneet ja kaatuneet näyttävästi, ja uljaasti haluaa aloittaa myös verkkolehden kustantaja Niklas Herlin. Herlin osti Uuden Suomen tavaramerkin Alma Medialta viime toukokuussa.

Herlin ja tuoreen verkkolehden päätoimittaja Markku Huusko ovat jo etukäteen vakuuttaneet, että Uuden Suomen verkkoversio on suomalaishenkinen, monipuolinen, särmikäs ja uutta luova.

Ensimmäisenä päivänään Uusi Suomi päästää muun muassa Jari Tervon ääneen blogissa. Siinä Tervo kertoo, että SDP:n puheenjohtajasta Eero Heinäluomasta ollaan leipomassa SAK:n uutta puheenjohtajaa. Ainakin aamulla tämä oli verkkolehden pääuutinen. Eri blogit ovat Uudessa Suomessa muutenkin näkyvästi esillä.

Varsinaisissa uutisjutuissa pistää silmään mainosten asettelu, niitä on nimittäin sijoitettu keskelle uutistekstiä. Muutoin verkkolehden ulkoinen ilme on selkeä ja raikas.

Uusi Suomi on herätetty henkiin aiemminkin Alkuperäisen Uuden Suomen edeltäjä, Suometar, perustettiin jo vuonna 1847. Se oli maamme vanhin suomenkielinen varsinainen sanomalehti. Suomettaren taru päättyi jo vuonna 1866, mutta kolme vuotta myöhemmin lehdelle perustettiin jatkaja, Uusi Suometar, josta tuli maan suomenkielinen valtalehti. Uudesta Suomettaresta tuli Uusi Suomi vuonna 1919, ja lehti jatkoi vahvana porvarillisena äänenä aina 1960-luvulle asti, vaikka Helsingin Sanomat olikin jo aikaa ohittanut sen suosiossa. Uuden Suomen levikki oli laskenut, mutta talouspulmista selvittiin vielä. Vuonna 1991 ei kuitenkaan auttanut enää mikään vaan lehti tuli tiensä päähän. Nyt lehti siis nousi jälleen tuhkasta, tällä kertaa kustantaja ja toimittaja Herlinin kustannusyhtiön Nikotiimin turvin. YLE Uutiset