Europarlamentin paikkajakopäätös puhuttaa yhä

Italian pääministeri Romano Prodi sanoo, ettei Italia estä europarlamentin paikkajakomuutosta, vaikka Italia on menettämässä eniten parlamenttipaikkojaan.

Kotimaa

Brysselissä vierailevan Prodin mukaan sekä Italian hallitus että oppositio ovat tyytymättömiä maan euroedustajamäärän putoamiseen 78:sta 72:een. Siitä ei kuitenkaan tehdä ongelmaa, kun EU-johtajat kokoontuvat lyömään päätöksen lukkoon huipputapaamisessaan ensi viikolla, Prodi lupaa.

Sen sijaan joukko EU:n suurten jäsenmaiden Saksan, Espanjan ja Puolan oikeistolaisia europarlamentaarikkoja haluasi kaataa sovun uudesta paikkajaosta. He esittivät keskiviikkona parlamentissa, että suurten maiden paikkamäärää kasvatettaisiin pienten kustannuksella.

Konservatiivien esityksen mukaan Suomen paikkamäärä putoaisi nykyisestä 14:stä kymmeneen. Viime viikolla sovittiin, että Suomesta valitaan vuoden 2009 eurovaaleissa 13 edustajaa.

Europarlementin keskustelussa keskiviikkona keskustalaiset ja vasemmistolaiset ryhmät eivät tukeneet paikkapäätöksen avaamista uudelleen.

Lähteet: YLE Uutiset