Aamiainen voi auttaa laihduttamaan

Runsaskuituinen muroaamiainen näyttää hillitsevän ruokahalua ja vähentävän päivän seuraavalla aterialla nautittua ruokamäärää. Aamuinen kuituannos vaikuttaa myös tulevan aterian aiheuttamaan glukoosivasteeseen.

Ulkomaat

Tulokset perustuvat tutkimukseen, jossa 16 tervettä ja normaalipainoista 20-35-vuotiasta miestä nautti viikon välein runsaskuituisen muroaamiaisen, vähäkuituisia muroja, vaaleaa leipää tai pelkkää vettä. Toisessa kokeessa 15 miestä nautti pizzalounasta 75 minuuttia vastaavien muro- tai leipäaamiaisten jälkeen.

Runsaskuituisen eli 33 grammaa liukenematonta kuitua sisältävän tai vähäkuituisen muroannoksen syömisen jälkeen miehet kokivat itsensä vähemmän nälkäisiksi kuin vaaleaa leipää syötyään. Runsaskuituisten murojen jälkeen miehet myös söivät vähemmän pizzaa kuin muiden aamiaisten jälkeen ja heidän verensä glukoosipitoisuus nousi vähemmän.

Tutkijat pitävät mahdollisena, että kuitupitoinen aamupala voisi auttaa liikakilojen karistamisessa, vaikkakin tämän varmistaminen edellyttää vielä lisätutkimuksia.

Lähteet: Uutispalvelu Duodecim