1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Retretti juhlii 25-vuotista taivaltaan Ellen Thesleffin näyttelyllä

Taidekeskus Retretin ensi kesän päänäyttely keskittyy jälleen suomalaisen kuvataiteen kultakauteen. Värien tanssi -näyttely esittelee Ellen Thesleffin maalauksia ja grafiikkaa.

kulttuuri

Retretti rakentaa vuosittaiset päänäyttelynsä kohderyhmäajattelun kautta. Taidekeskuksen toimitusjohtaja Anu Liivak kertoo, että Retretin kävijät ovat etupäässä ryhmiä ja lapsiperheitä.

- He käyvät korkeintaan yhdessä näyttelyssä vuodessa, ja se on Retretti. Meidän yleisömme ei ole uteliasta. He tulevat katsomaan jotakin sellaista, josta he tietävät saavansa varman elämyksen, Liivak kuvailee.

Hän arvioi, että jos yleisö on ollut tyytyväinen, ihmiset palaavat saamaan uusia myönteisiä elämyksiä.

- Tämän tosiasian mukaan on elettävä. Meillä ei ole varaa kyseenalaistaa yleisön mielipidettä, toteaa Liivak.

Retretin taloudellinen tilanne on Liivakin mukaan vakaa, mutta joka vuosi joudutaan sponsorit miettimään uudestaan. Riskejä vältetään juuri toiminnan epävarman taloudellisen pohjan takia.

Ellen Thesleffin värien tanssi

Ensi kesän näyttelyn suhteen ei liene huolta suosiosta. Suomalaisen kultakauden taiteilijoista Ellen Thesleff (1869 - 1954) nousee omaan sarjaansa, muutenkin kuin sukupuolen vuoksi. Hänen aktiiviuransa ulottui 1880-luvun lopulta aina 1950-luvulle. Thesleff on yksi Suomen taiteen kultakauden keskeisistä taiteilijoista, värin ja ilmaisun mestari. Hän lähti uransa alusta saakka luomaan voimakkaasti omaa persoonallista ilmaisuaan, mikä jatkui hänen pitkän uransa loppuun saakka. Hänet on yhdistetty moniin taiteen valtavirtoihin symbolismista ekspressionismiin, mutta hänen taiteensa on pikemmin omaleimasta kuin tietylle tyylille uskollista. Taiteilija itse karttoi ohjelmajulistuksia, ryhmäytymistä tai valmiita teorioita. Italia muovasi Thesleffin taidetta

Thesleffin taide muovautui Italian matkojen kautta askeettisen sinivoittoisesta värimaailmasta moni-ilmeiseen värinkäyttöön valon ja liikkeen iloittelijaksi.

Italiassa Thesleff tutustui englantilaiseen taiteilijaan ja teatterinuudistajaan Gordon Craigiin, joka tutustutti hänet puupiirrostaiteeseen. Craigin kautta Thesleffin taiteelliseen ilmaisuun vaikutti myös tämän entinen vaimo, vapaan tanssin uranuurtaja Isadora Duncan, kertoo tulevan näyttelyn kuraattori Hanna-Riitta Schreck.

- En usko, että Thesleff ja Duncan tapasivat henkilökohtaisesti, mutta Thesleff näki kyllä paljon Duncanin esityksiä. Craig oli eronnut Duncanista ennen muuttoaan Italiaan, kertoo Schreck.

Väitöskirjaa Thesleffistä valmisteleva Hanna-Riitta Schreck on löytänyt paljon viitteitä Isadora Duncaniin niin Thesleffin taiteesta kuin kotiarkistosta.

- Duncanin esitykset tekivät Ellen Theslefiin syvän vaikutuksen. Olen löytänyt esimerkiksi kotoisten illanviettojen käsiohjelmia. Thesleffillä oli läheinen suhde myöskin taiteellisesti suuntautuneisiin sisaruksiinsa. Heillä oli tapana valmistaa kotoisia illanviettoja, joiden käsiohjelmat ovat säilyneet. Niiden mukaan Ellen Thesleff esitti Duncanin inspiroimia tansseja.

Taidekeskus Retretti juhlii ensi kesänä 25-vuotista taivaltaan. Muut Retretin juhlavuoden näyttelyt julkaistaan maaliskuussa 2008.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi