EU uhkaa Romaniaa maataloustukien menetyksellä

EU:n komissio on antanut Romanialle kuukauden aikaa parantaa maataloustukien valvontaansa tukiaisten menetyksen uhalla.

Ulkomaat

Unioniin tänä vuonna liittynyt, maatalousvaltainen Romania on saamassa joulukuussa 443 miljoonaa euroa tukiaisia EU:n maatalousbudjetista.

Summasta kuitenkin pidätetään neljännes eli lähes 111 miljoonaa, ellei Romania onnistu kuukaudessa vakuuttamaan EU-viranomaisia siitä, että tuet maksetaan oikein perustein.

Asiasta kertoi maatalouskomissaari Marian Fischer Boel keskiviikkona Brysselissä.

Erityisesti EU edellyttää Romanialta toimivaa tietokonepohjaista tietokantaa, josta ilmenisivät aukottomasti viljelijöiden ja karjankasvattajien tilakoot ja kotieläinten määrä. Näin halutaan varmistaa, etteivät EU-tuet valu ihmisille ja yhteisöille, joille ne eivät kuulu.

Samaan aikaan Romanian kanssa unioniin liittynyt Bulgaria on jo onnistunut vakuuttamaan komission siitä, että huomatut puutteet korjataan ensimmäisten tukiaisten maksatukseen mennessä.

Myös Romania on ilmaissut olevansa yhteistyöhaluinen, mutta valittaa hitautta asianmukaisen välineistön saannissa. Tilapinta-alojen tarkastuksia hidastaa sekin, että Romaniassa on enemmän maatiloja kuin missään muussa EU-maassa.

Romania ja Bulgaria ovat laajentuneen EU:n suuren maatalousuudistuksen suurhyötyjiä. Romanian on vuoteen 2013 mennessä määrä saada yhteensä 4,3 miljardia ja Bulgarian 1,97 miljardia euroa maataloustukia.

EU:n maataloustuet maksetaan ensi hätään kansallisista budjeteista ja hyvitetään kullekin maalle sittemmin unionin kukkarosta. Komissio jakaa tuet vuosittain aina joulukuun alussa, joten Romanialla alkaa olla kiire saada asiansa kuntoon.

Lähteet: AP, Reuters