Jupiterin navoilla salamoi

Yhdysvaltain avaruushallinnon Nasan luotain on lähettänyt kuvia ennennäkemättömistä ilmiöistä Jupiterin pinnalla ja kuissa. Plutoon matkaava New Horizons -luotain havaitsi ohilennollaan salamointia Jupiterin napa-alueilla ja tulivuoritoimintaa yhdessä Jupiterin kuista.

Ulkomaat

Luotain nappasi kuvia myös Jupiteria ympäröivistä renkaista ja planeetan magneettisesta hännästä.

Kaikkiaan New Horizon tallensi 700 otosta Jupiterista ja sen neljästä suurimmasta kuusta. Yksi on Io, josta saatiin erityisen näyttävä kuva tulivuoren savupilvestä. Se nousi lähes 350 kilometrin korkeuteen ja levisi sateenvarjon muotoiseksi. Salamointia puolestaan nähtiin nyt ensi kertaa napa-alueilla muuallakin kuin Maassa.

Jupiterilla on renkaita naapuriplaneettansa Saturnuksen tavoin, joskaan ei yhtä näyttäviä. New Horizonin kuvista ilmeni, että yhteen renkaaseen on vastikään osunut meteoriitti. Renkaissa on myös tutkijoita kummastuttavia möykkyjä.

Nasa on julkaissut New Horizonin havainnot Science-lehdessä. Jo aiemmin tänä vuonna niistä julkistettiin osa. Luotain otti Jupiterista linkousvoimaa helmi-maaliskuussa, mikä nosti tuntinopeuden 84 000 kilometriin tunnissa. Perille Plutoon tämän ihmiskunnan kaikkien aikojen nopeimman kulkupelin on määrä päästä vuonna 2015. Reuters, AFP, BBC Animaatio New Horizons -luotaimesta (Nasa, .mov) (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: New Horizons -luotaimen verkkosivut