Biopolttoaineiden tuotanto voi johtaa vesipulaan

Biopolttoaineiden valmistus voi johtaa vakavaan vesipulaan, väittää tuore tutkimus. Kansainvälisen vesihuoltoinstituutin IWMI:n tutkimuksen mukaan yhden biopolttoainelitran valmistamiseen tarvittavan biomassan kasvattaminen vaatii nykyisillä tekniikoilla jopa 3 500 litraa vettä.

luonto

IWMI:n (International Water Management Institute) mukaan näin suuri vedenkäyttö biopolttoainetuotannossa johtaa ongelmiin etenkin sellaisilla alueilla, joissa vedestä on jo muutenkin pulaa.

Tutkimuksessa varoitetaankin, että biopolttonesteiden raaka-aineiden tuotanto uhkaa ravinnoksi käytettävien viljojen ja vihannesten satoja.

IWMI:n mukaan biopolttoaineiden valmistus uhkaa pienentää ruokaviljojen satoja etenkin Intiassa ja Kiinassa, joissa yli 60 prosenttia ruokaviljasadoista on kastelun varassa.

Molemmissa maissa biopolttonesteiden tärkeimpinä raaka-aineina pidetään paljon kasteluvettä vaativia maissia ja sokeriruokoa, joiden tuotantoa aiotaan tulevina vuosina lisätä huomattavasti.

Tutkimuksen mukaan lisääntyvä biopolttoainetuotanto vie veden lisäksi myös viljelysmaata ravinnoksi käytettävien viljojen ja kasvien viljejyltä. Tämä saattaa nostaa ruuan hintaa ja lisätä nälkää maailmanlaajuisesti.

IWMI:n mukaan biopolttoaineiden tuotanto nykyisillä tuotantotekniikoilla ja näillä seurauksilla ei ole ympäristön kannalta kestävä ratkaisu.

Lähteet: AP