Ydinvoimalan kotimaisuusaste voi jäädä tavoitteista

Teollisuuden voima myöntää, että viidennen ydinvoimalan kotimaisuusaste saattaa jäädä alle tavoitteiden.

talous

Tähän asti TVO on pitänyt kiinni 50 prosentin tavoitteestaan, jonka avulla Olkiluodon voimalaa myös aikoinaan voimakkaasti markkinoitiin. Rakennusalalla arvioidaan, että suomalaisten into havitella ydinvoimalatyömaan urakoita on vastuiden pelossa hiipunut entisestään.

Teollisuuden voiman projektinjohtaja Martin Landtman sanoi YLE Uutisten haastattelussa, että lopullisesti kotimaisuusasteen näkee vasta hankkeen valmistuttua, mutta tässä vaiheessa näyttää siltä, että tavoitteesta saatetaan hieman jäädä.

Tällä hetkellä 42 prosenttia urakoitsijoista on suomalaisia. Työntekijöistä suomalaisten osuus jää kolmannekseen. Ydinvoimalatyömaalla puolalaisia työntekijöitä on jo enemmän kuin suomalaisia.

Landtmanin mielestä kyse on siitä, että alan hyvä työtilanne imee suomalaisrakentajat muihin töihin, eikä aiottua suurempi ulkomaalaisten urakoitsijoiden osuus ole keneltäkään pois.

- Meidän hankkeemme kannalta on onnellista, että Euroopasta löytyy ammattityövoimaa, Landtman sanoo.

Rakennusalalla urakkaehtoja pidetään hankalina Rakennusalalla ollaan toista mieltä. Rakennusteollisuus ry:n mukaan urakoita olisi kyllä haluttu, mutta urakkaehdot ovat Olkiluodon työmaalla olleet poikkeuksellisen hankalia. Voimala tilattiin aikoinaan avaimet käteen -periaatteella ranskalais-saksalaiselta toimittajalta, ja ulkomainen pääurakoitsija on rakennusteollisuuden mukaan tarkoittanut sitä, että vastuista on ollut hankala sopia. Työntekijäpuolella eli Rakennusliitossa ollaan samoilla linjoilla. Puheenjohtaja Matti Harjuniemen mukaan 40 prosentin kotimaisuusastekin on tässä vaiheessa kova tavoite. - Näyttää siltä, että tästä eteenpäin ulkomaalaisten yritysten ja työntekijöiden rooli vain kasvaa, Harjuniemi toteaa. Hänen mukaan urakoita olisi kyllä haluttu, mutta riskit ovat niin suuria, etteivät suomalaisrakentajat olisi halunneet ottaa niitä huonommassakaan markkinatilanteessa. Olkiluodon kolmosreaktori on reilut kaksi vuotta alkuperäisestä aikataulusta myöhässä. Teollisuuden voima on ilmoittanut, että laitos valmistuu vuoden 2011 aikana. Rakennusliiton mielestä myöhästyminen on hillinnyt suomalaisrakentajien intoa entisestään, sillä he pelkäävät joutuvansa maksajan paikalle. Voimalan pääurakoitsija on jo varautunut satojen miljoonien eurojen myöhästymismaksuihin. Rakennusalan mukaan projekti olisi hoitunut parhaiten niin, että pääurakointi olisi hoidettu suomalaisvoimin. Teollisuuden voimassa ollaan edelleen sitä mieltä, että urakointivastuun siirtäminen muualle oli oikea ratkaisu. YLE Uutiset