1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Työtaistelu-uhka kiristää Tehyn ja SuPerin jäsenten välejä

Sairaalat varautuvat perumaan leikkauksia tehyn työtaistelun vuoksi. Oulun yliopistollisessa keskussairaalassa on jo peruttu kiireettömiä leikkauksia tulevien kahden viikon ajalta.

Kotimaan uutiset

Syynä on hoitajien kieltäytyminen ylitöistä ja vuorojen vaihdosta. Peruttuihin toimenpiteisiin kuuluvat niveloperaatioiden lisäksi suonikohju-, tyrä- ja nivelrikkoleikkaukset.

Tampereen ja Kuopion yliopistollisisssa sairaaloissa leikkauksia ryhdytään perumaan vasta, kun työtaistelutoimet alkavat.

Samoin Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä jonossa oleville potilaille aiotaan työtaistelun alkaessa lähettää kirje, jossa tiedustellaan potilaiden halukkuutta siirtää leikkauksensa työtaistelun yli.

Vaikka työtaistelutoimet eivät ole vielä alkaneet, on niihin varautuminen kiristämässä tehyläisten välejä lähi- ja perushoitajien liiton SuPerin jäseniin.

SuPerin mukaan Tehyyn kuuluvat esimiesasemassa olevat osastonhoitajat ovat käyttäytyneet epäasiallisesti superilaisia alaisiaan kohtaan. Liiton mukaan ongelmia on ollut muun muassa Tampereen ja Kuopion yliopistollisissa sairaaloissa.

SuPer syyttää tehyläisiä suoranaisesta työpaikkakiusaamisesta. Ammattiasiainsihteeri Raija Moilasen mukaan työehtosopimuksensa jo aikaansaaneen liiton jäseniä on uhkailtu.

- Heitä uhkaillaan jopa irtisanomisilla, jos tehyläisiä vähennetään työpaikoilta. Heitä uhkaillaan painostuksella tehyjäseneksi. Ja sitten on hoitotilanteita, joissa hoitajat eivät puhu toisilleen, Moilanen sanoi YLEn tv-uutisissa.

Tehyn puheenjohtajan Jaana Laitinen-Pesolan mielestä väitteet kuulostavat varsin uskomattomilta. Hän uskoo tehyläisten ajavan omaa edunvalvontaansa ja toivoo, että valtakunnantason asiat eivät kärjistyisi työpaikoilla.

Lue seuraavaksi