1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saturnuksen Titan-kuussa sataa metaania

Saturnuksen suurimmassa kuussa Titanissa sataa metaania, kertovat uudet teleskooppikuvat.

Havaijissa ja Chilessä sijaitsevien superteleskooppien ottamien kuvien perusteella lähes koko kuu on pilvien peitossa ja pilvistä ripsii metaanisadetta. Kalifornialaistutkijat olivat osanneet odottaa sateista ilmastoa, mutta kuvia siitä ei ole saatu koskaan ennen.

Noin puolitoista kertaa meidän Kuumme kokoinen Titan tunnetaan hiilivetyjärvistään ja metaanipilvistään. Titanin pintalämpötila on -183 astetta. Niin kylmässä metaani muuttuu räjähtävästä kaasusta nesteeksi.

Xanaduksi nimetyllä alueella näyttää teleskooppikuvien perusteella satavan valtavia metaanipisaroita. Ne ovat noin tuhat kertaa Maan sadepisaran kokoisia.

Tutkijat pohtivat nyt, mikä sateen aiheuttaa ja mahtaako se käyttäytyä Maan sateen tavoin. Maassa sateen syntyminen vaatii nousevaa ilmavirtausta tai lämpötilan laskua. Aiemmin on arveltu, ettei Titanin yölämpötila laske kylliksi sateen synnyttämiseksi.

Xanadu on noin Australian kokoinen vaalea alue, jonka Hubble-avaruusteleskooppi löysi vuonna 1994. Cassini-luotaimen välittämien kuvien perusteella Xanadussa on kukkuloita, laaksoja ja jokia.