Koe uusi yle.fi

Kolme suurinta puoluetta lähes tasoissa

Kolmen suurimman puolueen kannatuserot ovat edelleen tasaantuneet. Taloustutkimuksen YLE Uutisille tekemän uuden kannatusarvion mukaan kokoomusta äänestäisi 22,8, keskustaa 22,6 ja SDP:tä 21,8 prosenttia.

Kotimaa

Kokoomuksen kannatus on edelliseen mittaukseen verrattuna vähän laskussa (-0,4 prosenttiyksikköä), keskustan lähes ennallaan (-0,1) ja SDP:n suosio on hieman noussut (+0,2).

Eduskuntavaalitulokseen verrattuna kokoomuksen suosio on edelleen vaalituloksen yläpuolella (+0,5), keskusta on saman verran (-0,5) vaalituloksen alapuolella ja SDP on vähän nousussa (+0,4).

Myös muiden puolueiden kannatuksessa muutokset ovat olleet pieniä. Vihreiden 9,8 prosentin kannatus osoittaa edellisestä mittauksesta vähän ylöspäin (+0,4) ja vasemmistoliiton 7,9 prosenttia kertoo alamäen jatkuneen (-0,2). Pienistä kristillisdemokraatit (+0,1) ja perussuomalaiset (+0,2) ovat tasoissa 4,8:ssa prosentissa ja RKP saa 4,4:n prosentin tuen (-0,1).

Eduskuntavaaleihin verrattuna vihreät on vahvistanut asemiaan (+1,3), vasemmistoliitto menettänyt kannatustaan (-0,9) ja perussuomalaiset nostanut suosiotaan (+0,7). Kristillisdemokraatit (-0,1) ja RKP (-0,2) ovat pysyneet lähes vaalituloksen tasolla.

Taloustutkimus haastatteli 17.9. - 11.10.2007 välisenä aikana yhteensä 3 915:tä henkilöä. Puoluekantansa ilmoitti 2 761 henkilöä eli 70,5 prosenttia. Kannatusarvion virhemarginaali on suurimpien puolueiden osalta noin 1,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Suurten kannatuksessa heilahduksia lokakuussa Tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta kertoo, että tutkimusjakson aikana näkyi mielenkiintoisia muutoksia kolmen suurimman puolueen kannatuksessa. Heti syyskuun puolivälin jälkeen kokoomukselle mitattiin 23,4, SDP:lle tasan 22 ja keskustalle 21,5 prosentin kannatus. Tutkimusjakson viimeisellä viikolla eli lokakuun toisella viikolla kokoomusta tuki 20,8, SDP:tä 20,5 ja keskustaa 23,5 prosenttia. Parissa viikossa kokoomuksen kannatus putosi lähes kolme ja SDP:n puolitoista prosenttiyksikköä. Samalla keskustan suosio kasvoi kahdella prosenttiyksiköllä. Taloustutkimuksen puoluekannatusarvion viikkokohtaiset tulokset perustuvat lähes tuhannen henkilön haastatteluihin, ja viikkomittausten virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen. Kannatusheilahtelut osuvat ajanjaksolle, jolloin keskustelu kunta-alan palkoista ja terveydenhuoltoa uhkaavasta työtaistelusta kävi kiivaana. Kokoomus oli keskustelussa altavastaajana, mutta hyökkäävä oppositiopolitiikka ei tuonut lisäkannatusta SDP:lle - päinvastoin. SDP:n ja kokoomuksen kaksintaistelusta näyttää hyötyneen eniten pääministeripuolue keskusta, jonka kannatusta ei Taloustutkimuksen mittauksen mukaan ole horjuttanut edes kuohunta EU:n maatalouspolitiikan ympärillä. YLE Uutiset

Yle.fi-etusivulla juuri nyt:

PISA-tutkimus

Suomalaispojat pärjäävät hyvin, mutta jäävät silti pahasti tyttöjen varjoon

Johtajuus

Suomalainen johtaja kaihtaa riskejä ja välttelee riitoja – ulkomaiset pomot ovat sosiaalisempia

Presidentinvaalit

Valehtelua, sähköpostihäiriköintiä ja nettisivujen kaatamisia – myös näistä on Suomen presidentinvaalit tehty

Politiikka

Puolustusministeri Niinistölle moitteita eduskunnasta – Keskustan Vanhanen arvosteli myös presidenttiä USA:n Mattisin tapaamisen huonosta hoidosta