Italian uusi suurpuolue haastaa Berlusconin

Italian uusi demokraattinen puolue saa tänään johtajan. Maan suurimmaksi aikovan puolueen johtoon nousee ennakkoarvailujen mukaan Rooman pormestari Walter Veltroni.

Ulkomaat

Johtopaikkaa tavoittelee kaikkiaan viisi ehdokasta, mutta karismaattisen Veltronin voittoa pidetään jo hyvin todennäköisenä.

Demokraattisen puolueen johtajasta tulee samalla Italian seuraavien vaalien todennäköisin vastaehdokas oikeistolaiselle miljardöörille Silvio Berlusconille.

Uusi puolue yhdistää Italian nykyisen keskusta-vasemmistolaisen hallituksen kaksi suurinta puoluetta. Sen tavoitteena on tulevaisuudessa haastaa Berlusconin johtaman konservatiivisen Forza Italia -puolueen valta-asema maan politiikassa.

Uudistusmielisiä poliitikkoja riveihinsä haalivan suurpuolueen toivotaan myös pelastavan kriisiin ajautuneen hallituskoalition jos Italiassa järjestetään ennenaikaiset vaalit. Nykyisen hallituksen kausi päättyy vuonna 2011, mutta sen kaatumista sisäisiin erimielisyyksiinsä pidetään mahdollisena.

Pääministeri Romano Prodin johtama hallitus on menettänyt suosiotaan sisäisten ristiriitojen takia. Hallituksessa istuu niinkin erilaisia puolueita kuin kristillisdemokraatit ja kommunistit.

Lähteet: AP