Rooman pormestari nousemassa Italian uuden suurpuolueen johtoon

Italian uuden Demokraattisen puolueen puheenjohtajaksi on tulosennusteen mukaan nousemassa Rooman pormestari Walter Veltroni 75 prosentin ääniosuudella.

Ulkomaat

Hänen pahin kilpailijansa, hallituksessa istuva Rosy Bindi, saisi vain 14 prosenttia äänistä. Äänestämässä kävi peräti yli kolme miljoonaa italialaista, mikä on miljoona enemmän, kuin oli enimmillään ennustettu.

52-vuotias Veltroni oli ennakkosuosikki maan suurimmaksi aikovan puolueen johtoon. Demokraattisen puolueen johtajana Veltronista tulee samalla Italian seuraavien vaalien todennäköisin vastaehdokas oikeistolaiselle miljardöörille Silvio Berlusconille.

Uusi puolue yhdistää Italian nykyisen keskusta-vasemmistolaisen hallituksen kaksi suurinta puoluetta. Sen tavoitteena on tulevaisuudessa haastaa Berlusconin johtaman konservatiivisen Forza Italia -puolueen valta-asema maan politiikassa.

Uudistusmielisiä poliitikkoja riveihinsä haalivan suurpuolueen toivotaan myös pelastavan kriisiin ajautuneen hallituskoalition, jos Italiassa järjestetään ennenaikaiset vaalit.

Nykyisen hallituksen kausi päättyy vuonna 2011, mutta sen kaatumista sisäisiin erimielisyyksiinsä pidetään mahdollisena. Pääministeri Romano Prodin johtama hallitus on menettänyt suosiotaan sisäisten ristiriitojen takia. Hallituksessa istuu niinkin erilaisia puolueita kuin kristillisdemokraatit ja kommunistit.

Lähteet: Reuters, AFP, AP