1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kustannustehokkuus uhkana kirjojen kestävyydelle

Kustantajien pyrkimykset pitää kirjan tekemisen hinta matalana tekee niistä huonolaatuisia. Erityisesti kirjastoissa on jouduttu kamppailemaan irtoavien sivujen ja huonolaatuisen paperin kanssa.

Kirjastokäytössä kirjoille tehdään kestävyyskokeita. Yhden kirjan pitäisi kestää noin 70 lainauskertaa elinkaarensa aikana. Helsingin kaupunginkirjaston kirjansitoja Irmeli Sinkkonen arvioi, että kirjat kestävät nykyisin noin 20 lainausta.

Monet kirjastot ovat alkaneet korjaamaan etenkin klassikkoromaaneja.

Gummeruksen myyntijohtaja Marja Paukama kertoo, että kirjan kestävyyteen vaikuttaa muun muassa se, käytetäänkö sidontatapana liima- vai lankasidontaa. Käsikirjat ja hakuteokset sidotaan langalla, jotta ne kestäisivät kovempaa kulutusta.

Osa kustantajista teettää sidontatyöt alihankintana, jos omassa kirjapainossa ei ole mahdollisuutta tehdä lankasidottuja kirjoja. Jos osan töistä joutuu teettämään ulkopuolisella, myös kirjan kustannukset nousevat.

Paukaman mukaan kustannustehokkuus vaikuttaakin koko kirjantekoprosessiin:

- Kustantajat haluavat nipistää kustannuksia alas jokaisesta työvaiheesta. Tulee huomattavasti halvemmaksi tehdä liimasidonta omassa kirjapainossa kuin ostaa työ alihankintana ulkopuoliselta. Asiakkaille tuleekin usein mielikuva siitä, että liimasidonta on paljon halvempi.

Helsingin kaupunginkirjaston kirjansitoja huomauttaa, että kirjojen kestävyys riippuu kuitenkin myös siitä, miten asiakkaat käsittelevät kirjoja. Sinkkonen huomauttaa, että rannalle mukaan otettu kirja saattaa nykyisin palautettaessa olla täynnä vettä ja kiviä.