1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Heinäluoma perää hallitukselta toimia Tehy-kiistassa

SDP:n puheenjohtaja Eero Heinäluoma vaatii hallitusta osallistumaan terveydenhuoltoalaa uhkaavan työtaistelun selvittämiseen. Hän toivoo, ettei hallitus tee osallistumisestaan arvovaltakysymystä. Pääministeri Matti Vanhanen muistuttaa, että valtakunnansovittelija on hallituksen virkamies.

Kotimaan uutiset

Heinäluoman mukaan valtakunnansovittelijan työ on sovittelussa avainasemassa, mutta hänen mielestään myös ulkopuolista apua tarvitaan.

- Ainoa, joka tässä nyt voi jotain tehdä, on maan hallitus. Toivon, että hallituksen panoksesta ei tehdä arvovaltakysymystä, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoman mukaan hallitus ei esimerkiksi voi juuttua aiempaan argumenttiinsa siitä, että lisärahaa ei ole tulossa.

- Ne riskit joiden kanssa nyt ollaan tekemisissä ovat niin suuria, että niiden edessä täytyy kyllä arvovaltatekijöiden väistyä, Heinäluoma painottaa.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan valtakunnansovittelija on valtion ja hallituksen virkamies, joka antaa palveluksensa neuvottelujen käyttöön ja jonka suojissa neuvotteluja käydään.

- Rahan suhteen linja on kaikkien tiedossa, ei siinä tule muutosta, me kannustamme ratkaisun hakemiseen, Vanhanen sanoo.

- Valtio tietysti joutuu varautumaan siihen, että irtisanoutumiset toteutuvat. On myös asettu selkeät prioriteetit asioista, joista täytyy terveysjärjestelmän selviytyä, Vanhanen sanoo.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi