1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sairaanhoitopiireillä ei ole selviä suunnitelmia hoidon turvaamisesta

Sairaanhoitopiireillä ei ole vielä selviä suunnitelmia siitä, miten potilaiden hoito turvataan, jos hoitajien joukkoero toteutuu. Sairaaloiden oli määrä ilmoittaa varautumisistaan lääninhallituksille iltapäivään mennessä. Monessa läänissä pelätään, että sairaanhoito lamaantuu täysin, koska hoitajia on lähes mahdoton korvata.

Kotimaan uutiset

Tilanteen vakavuus alkoi tänään selvitä ainakin niille sairaanhoitopiireille, jotka saivat irtisanoutuneiden nimilistat käsiinsä. Osissa sairaaloita irtisanoutumiset näyttävät jakaantuvan laajasti koko yksikköön, toisissa taas hoitohenkilökunnasta olisi vajetta juuri kaikkein kriittisimmässä työssä kuten sairaaloiden teho- tai synnytysosastoilla.

- Ne pelotukset siitä, että painotukset kohdistuisivat kiireellisen hoidon puolelle, ovat totta. Kysymyksessä on synnytystä, kirurgiaa, nukutushoitoa, jopa psykiatriaan näyttää ulottuvan lonkerot, sanoo Länsi-Suomen läänin sosiaali- ja terveysneuvos Pekka Paatero.

Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin hoitohenkilöstöstä irtisanoutumassa olisi jopa kaksi kolmasosaa, Lapin sairaanhoitopiirissä yli puolet.

- Potilasturvallisuus on siinä mielessä vaarassa, että jos henkilöstöä ei ole kuin kolmasosa siitä mitä pitäisi olla niin siinä ei sellaista palvelu- eikä turvallisuustasoa pystytä takaamaan mitä nykyaikana tarvittaisiin, sanoo Oulun lääninlääkäri Hannele Havanka. - Tällaista väkimäärää ei korvaavana henkilöstönä oteta mistään.

Sairaaloiden ja terveyskeskusten oli määrä ilmoittaa ensimmäiset suunnitelmansa irtisanoutumisten varalle iltapäivään mennessä.

Lääninhallitusten on nyt laadittava varasuunnitelma, jotta kansalaisten lakisääteiset peruspalvelut saadaan turvattua. Toivo pannaan esimerkiksi terveyskeskuksiin.

- Mitä olemme kuulleet, niin irtisanoutumiset eivät ainakaan vielä kohdistu terveyskeskuksiin, joten ainakin toistaiseksi pätevän henkilöstön siirtomahdollisuus voisi olla yksi keino, sanoo Etelä-Suomen lääninlääkäri Antero Heloma.

Tilannetta seurataan lähes päivittäin

Lääninhallitukset seuraavat sairaaloiden varautumista tästä eteenpäin lähes päivittäin. Tällä hetkellä näyttää siltä, että ensin työntekijöitä haetaan eläkeläisistä tai opiskelijoista. Töihin jäänyttä hoitohenkilökuntaa aiotaan myös siirtää yksiköistä toisiin tarvittaessa jopa maakuntarajojen ylitse. Potilaita saatetaan lähettää myös toisiin keskussairaaloihin. Pirkanmaalla on pohdittu jopa potilaiden lähettämistä ulkomaille.

Ostopalveluihin turvautuminen on todennäköistä, mutta esimerkiksi Lapin sairaanhoitopiirissä niistäkään ei ole juuri apua.

- Oulun pohjoispuolella ei ole esimerkiksi yksityistä sairaalaa, joka tekisi leikkaustoimintaa ja myöskin nämä hoitohenkilöstöä vuokraavat firmat pitävät pääpaikkaansa muualla kuin täällä pohjoisessa, eli en usko, että sieltäkään kovin helpolla saataisiin korvaavaa henkilökuntaa, kertoo sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Eva Salomaa.

Irtisanoutumisia odotetaan kauhulla myös Helsingissä. Helsingin lastenklinikan infektio-osastolla on jo aiemmin suljettu työvoimapulan takia kaksi paikkaa ja sijaisia on lähes mahdoton saada.

Lasten ja nuorten sairaalasta irtisanoutumislistalla on lähes viisi sataa hoitajaa, kolmannes kaikista. Sairaanhoitopiirin johto vakuuttaa, että lasten hoito on työtaistelutilanteessa etusijalla, mutta keinot ovat toistaiseksi vähissä.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi