Hukkaan menevästä ruuasta pakkauksia isommat ympäristövaikutukset

Kotitalouksien hukkaan menevästä ruuasta aiheutuu monta kertaa enemmän ympäristövaikutuksia kuin ruokien pakkauksista. MTT:n tutkimusten mukaan ruoasta menee hukkaan jopa kymmenen prosenttia.

luonto

Elintarvikkeiden ympäristövaikutuksia on tutkittu Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen Foodchain-hankkeissa. Niiden perusteella jopa kolmannes kulutuksen ympäristövaikutuksista tulee ruoasta.

Samalla selviää, että yksityisen kulutuksen aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta ruoan kulutus ja tuotanto aiheuttavat neljänneksen.

MTT:n tutkimusten mukaan kotitalouksien syötäväksi kelpaavan jätteen määrä on nykyään jopa suurempi kuin ruokapakkauksien jätemäärä. Kaikkiaan syötäväksi kelpaavaa ruokaa haaskataan useita prosentteja, enimmillään joka kymmenesosa ruoasta menee hukkaan.

Lisäksi kaatopaikalle viety ruokajäte ja niiden kuitupakkaukset synnyttävät metaania, joka on yli 20 kertaa hiilidioksidia voimakkaampi kasvihuonekaasu. Metaanin syntymistä voidaan ehkäistä oikealla lajittelulla ja kompostoinnilla.

Jätemäärää pienemmäksi oikeilla pakkauksilla Parhaiten ruokajätettä voidaan ehkäistä suunnittelemalla pakkaukset niin, että ne suojaavat tuotetta riittävän pitkään, eikä tuote missään vaiheessa pääse rikkoutumaan tai pilaantumaan, kertoo MTT:n vanhempi tutkija Juha-Matti Katajajuuri. Laskelmallisesti pienikin tuotteen hävikin lisääntyminen lisää enemmän haitallisia ympäristövaikutuksia kuin kunnollisen pakkauksen valmistamisesta aiheutuu. Hyvin suunniteltujen pakkausten avulla voidaankin vähentää tuntuvasti kulutuksen ympäristöpäästöjä. Esimerkiksi juusto-, broileri- tai kurkkupakkauksien osuus tuotteen kokonaisympäristövaikutuksista on 0,5 - 2 prosenttia. Toisen ääripään muodostavat juomatuotteet, joiden keskeinen raaka-aine on vesi. Esimerkiksi oluen tuotantoketjussa pakkausten osuus kokonaisvaikutuksista on jopa noin 20 prosenttia.

Lähteet: YLE Uutiset