Kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut yritti itsemurhaa Lahdessa

Lahdessa käännytyspäätöstä piilotellut ruandalaisnainen on yrittänyt itsemurhaa. Hän yritti surmata itsensä sen jälkeen, kun poliisi oli hakemassa häntä piilopaikastaan yksityismajoituksesta.

Kotimaa

Poliisi etsi naista sen takia, että ulkomaalaisvirasto kieltäytyi ottamasta uudelleen käsiteltävästi naisen toista turvapaikkahakemusta.

Suomessa toukokuusta 2005 ollut nainen sai kielteisen turvapaikkapäätöksen ulkomaalaisvirastolta ja hänet päätettiin käännyttää viime keväänä Helsingin hallinto-oikeuden todettua ulkomaalaisviraston päätöksen oikeaksi. Päätös on nyt korkeimman hallinto-oikeuden käsiteltävänä.

Päätöksen jälkeen nainen pakeni "maan alle", jossa hän on ollut noin viisi kuukautta. Kolmisen viime viikkoa hän on ollut Lahden helluntaiseurakunnan järjestämässä yksityismajoituksessa.

- Saamamme tiedon mukaan nainen yritti itsemurhaa sen jälkeen, kun poliisi meni hakemaan häntä, kerrotaan Lahden helluntaiseurakunnasta.

Poliisi on toimittanut naisen sairaalahoitoon.

Poliisin mukaan nainen on nyt kunnossa ja odottaa siirtoa Metsälän pakolaiskeskukseen. Hän on ollut muun muassa oikeudessa asian käsittelyn aikana.

- Käsityksemme mukaan turvapaikkahakemus olisi pitänyt ottaa uuteen käsittelyyn, mutta Ulkomaalaisvirasto kieltäytyi siitä. Sen takia poliisi lähti hakemaan häntä majapaikastaan, helluntaiseurakunnasta kerrotaan.

Nainen ollut Suomessa yksin Helluntaiseurakunnan mukaan uudessa turvapaikkahakemuksessa on lisätietoa muun muassa naisten sukulaisen vangitsemisesta Ruandassa. Naisen ongelmat alkoivat kotimaassaan pari vuotta sitten, kun hänen miehensä katosi. Sen jälkeen hän tuli Suomeen. Hän on ollut Suomessa yksin. Poliisi odottaa nyt naisen ensimmäisestäturvapaikka-anomuksesta tehdyn valituksen käsittelyä korkeimmassa hallinto-oikeudessa ja päätöstä toisesta turvapaikka-anomuksesta. KHO:n päätös on odotettavissa marraskuun aikana. Sitä ennen poliisi ei aio käännyttää naista, vaan häntä pidetään Metsälässä. Pakolaisia kotiutettu Ruandan naapurimaista Lain mukaan ketään ei Suomesta voida palauttaa ketään ilman, että turvapaikanhakija olisi voinut valittaa asiasta hallinto-oikeuteen. Helsingin hallinto-oikeus tutkii ulkomaalaisviraston tekemät päätökset ja niiden asianmukaisuuden. Tarpeen vaatiessa tapaukset käsitellään KHO:ssa. Käytännön mukaan turvapaikanhakija voi esittää ja tehdä uuden turvapaikkahakemuksen, jonka käsittelyn aikana häntä ei voida palauttaa. Kolme tai neljä hakemusta jättänyt voidaan käännyttää kesken prosessin, koska silloin tulkitaan, että kaksi kielteistä päätöstä riittää. Ruandalaisia on jo kotiutettu Ruandan naapurimaista. Muun muassa YK:n pakolaisjärjestö UNHCR tukee pakolaisten paluumuuttoa. YLE Uutiset