Ekonomistit toppuuttelevat puheita valtion velan lyhentämisestä

Sampo Pankin pääekonomisti Lauri Uotila sekä Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander jarrutelevat puheita valtion velan lyhentämisestä.

talous

Savon Sanomien haastattelema Uotila sanoo, että valtion velkatilanne on pieni ja ongelmaton eikä velkaa kannattaisi lyhentää hampaat irvessä.

Valtion velka oli syyskuussa runsaat 52 miljardia euroa, kun valtion mittavasti kasvanut rahoitusvarallisuus oli huomattavasti suurempi, kesällä yli 75 miljardia euroa.

Palkansaajien tutkimuslaitoksen Jaakko Kiander toteaa puolestaan niin ikään Savon Sanomissa, ettei velan lyhentämistä pidä kiihdyttää karsimalla palveluita. Kianderin mukaan viimeaikaiset näkemykset palveluiden karsimisen pakollisuudesta ovat paikkansapitämättömiä. Kiander sanoo, ettei palveuiden leikkaaminen ole rahapulasta kiinni, vaan kyse on puhtaasta poliittisesta harkinnasta.

Hallitus sopi viime tiistaina, että valtion velkaa lyhennetään 1,5 miljardia enemmän kuin aikaisemmin on suunniteltu.

Uotilan mukaan valtionvelan maksua ei voi perustella pienenevillä korkomenoilla, sillä hänen mukaansa sijoitetut velkarahat myös tuottavat kaiken aikaa korkoa.

Kianderin mielestä taas viime viikkojen palkankorotukset eivät kiihdytä merkittävästi inflaatiota. Inflaatio nousee lähelle kolmea prosenttia ja se koostuu lähinnä asuntojen hintojen ja korkojen noususta sekä veronkorotuksista. Kansalaisille on hänen mukaansa samantekevää, onko inflaatioprosentti kaksi vai kolme.

Inflaatio kävi kolmessa prosentissa jo vuosikymmenen alussakin. Uotila sen sijaan arvioi inflaation nousevan selvemmin juuri palkankorotusten takia. Korotusten vaikutus leviää erilaisten palveluiden hintoihin ja muihin kustannuksiin.

Lähteet: YLE Uutiset