1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tehy epäilee kuntatyönantajan rikkovan lakia

Terveydenhoitohenkilökuntaa edustava ammattijärjestö Tehy epäilee kuntatyönantajien rikkovan perustuslakiin kirjattua yhdistymisvapautta ja työsopimuslain syrjintäkieltoa. Tehyn mukaan järjestön jäseniä on useissa paikoissa kohdeltu syrjivästi muun muassa työvuorojen sijoittelussa, vuosilomien vahvistamisessa ja koulutukseen pääsyssä.

Kotimaan uutiset

Tehyn mukaan kyseisten toimien kohdistaminen järjestäytymisen perusteella on lainvastaista.

Perustuslain mukaan osallistuminen tai osallistumatta jättäminen ammattiyhdistystoimintaan tai lailliseen työtaistelutoimenpiteeseen ei ole hyväksyttävä peruste esimerkiksi työstä erottamiseen tai erilaiseen kohteluun työelämässä. Myös työsopimuslaissa todetaan, että työntekijöitä ei saa asettaa eriarvoiseen asemaan esimerkiksi ammattiyhdistystoiminnan vuoksi.

Lisäksi Tehy tulkitsee, että Juuan kunta kannustaa tehyläisiä eroamaan liitosta. Juuan kunnanhallitus on päättänyt maksaa lokakuun loppuun mennessä Tehystä eroaville henkilöille samanlaiset korotukset kuin mitä muut kunta-alan järjestöt ovat jo sopineet.

Tehy pitää näitä kuntatyönantajan harjoittamia painostustoimia tuomittavina ja laittomina. Järjestö aikoo tutkia tapaukset ja ryhtyä tarvittaessa myös oikeudellisiin toimiin.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi