1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Myanmar kumosi ulkonaliikkumiskiellon

Myanmarin sotilasjuntta on kumonnut ulkonaliikkumiskiellon ja kokoontumiskiellon, jotka se asetti kitkiessään kovaotteisesti elokuussa alkaneen mielenosoitusten aallon.

Asiasta ilmoitettiin maan suurimman kaupungin Yangonin kaduilla ajaneiden hallituksen autojen kovaäänisistä lauantaina. Toistaiseksi ei tiedetä, päteekö kieltojen kumoaminen myös Mandalayn kaupunkiin, jossa ovat olleet voimassa samanlaiset rajoitukset.

Yangonissa ulkonaliikkumiskielto oli voimassa iltayhdeksästä aamuviiteen. Samoin kiellettyjä olivat useamman kuin viiden ihmisen väenkokoukset.

Myanmarissa eli Burmassa koettiin alkusyksystä ennennäkemättömiä mielenosoituksia, jotka saivat alkunsa sotilashallituksen päätöksestä korottaa jyrkästi polttonesteiden hintoja.

Yltyessään protestit muuttuivat vaatimuksiksi palauttaa Myanmariin demokratia. Monia tuhansien ihmisten mielenilmauksia johtivat arvossapidetyt buddhalaismunkit.

Mielenosoituksissa ja niiden väkivaltaisessa tukahduttamisessa kuoli hallituksen ilmoituksen mukaan 13 ihmistä, opposition ja silminnäkijöiden mukaan moninkertainen määrä. Noin 3 000 mielenosoittajaa pidätettiin.