1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mannerheim-ristin ritarien säätiöltä rohkeuspalkinto

Mannerheim-ristin ritarit ovat olleet koolla Helsingissä. Ritareista huolehtimaan perustettu säätiö kertoi alkavansa myöntää rohkeuspalkintoa puolustusvoimissa tai rajavartiolaitoksessa palveleville.

Kotimaan uutiset

Palkinto myönnetään rohkeudesta ja peräänantamattomuudesta ja se jaetaan vuosittain. Säätiön pääsihteeri Pekka Kouri huomauttaa, ettei palkintoa myönnetä hyvästä opintomenestyksestä tai käytöksestä.

- Kyseessä pitää olla samanlainen poikkeava teko kuin ne, mistä Mannerheim-ristin ritarin arvonimi aikoinaan myönnettiin, Kouri sanoo.

Kolme Mannerheim-ristin ritaria saapui iltapäivällä ylipäällikön entisessä kotitalossa toimivaan Mannerheim-museoon Helsingissä. Viimeksi ritarit vierailivat siellä vuonna 1952, jolloin joukko oli vielä suuri.

Mannerheim-ristin ritariksi nimitettiin jatkosodan aikana ja heti sotien jälkeen 191 sotilasta. Vuonna 1954 perustettiin Mannerheim-ristin ritarien säätiö - huolehtimaan ritareista ja tekemään tunnetuksi heidän tekojaan. Vaikka ritareista on elossa enää viisi, säätiö toimii yhä aktiivisesti.

Tänä vuonna on juhlittu sekä Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlavuotta että Mannerheimin syntymän 140:ttä vuosipäivää. Kesäkuussa avattiin Askaisiin Ritaripuisto. Ritareille onkin satanut kutsuja.

Itsenäisyyspäivän linnan juhlissa saatetaan nähdä tänä vuonna kolme ritaria eli yksi enemmän kuin viime vuonna.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi