Hallituksen veri punnitaan

Matti Vanhasen (kesk.) sinivihreän hallituksen kohtalonviikot lähestyvät. Hallituksen olisi estettävä Tehyn työtaistelu ja saatava aikaan tyydyttävä sopimus maatalouden niin kutsutusta 141-tuesta.

Kotimaa

Jos Tehy toteuttaa joukkoirtisanoutumisen, seuraukset ovat erittäin rumat. Jos maataloustukia joudutaan typistämään, kotimainen elintarviketuotanto on pahoissa vaikeuksissa. Mikäli molemmat uhat realisoituvat, myös hallitus on vaarassa hajota.

Mutta jos ongelmat saadaan ratkaistua siedettävällä tavalla, hallitus on melko varmasti selvittänyt taipaleensa pahimmat karikot ja se voi luottavaisin mielin keskittyä hallitsemaan normaaliin tapaan vaalikauden loppuun.

Juuri nyt ei kuitenkaan hyvältä näytä. Päähallituspuolueiden välit ovat jännittyneet. Vanhanen ja kokoomuksen puheenjohtaja Jyrki Katainen yrittävät parhaansa mukaan esiintyä tyynen rauhallisina, mutta kireän hymyn takana kiehuu.

Suuri valiokunta evästi Vanhasta Lissaboniin Lissabonin huippukokouksesta perjantai-iltana palannut Vanhanen on viikonlopun aikana joutunut selittämään puolueensa johtohahmoille syytä siihen, miksi hän ei "koplannut" 141-tuen jatkamista ja EU:n uudistussopimuksen ratifiointia. Muiden muassa eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnan puheenjohtaja Jari Leppä (kesk.) ja keskustan puoluesihteeri Jarmo Korhonen ovat vaatineet ainakin ratifioinnin jarruttamista siihen saakka, kunnes tuen jatkosta saadaan takeet. Vanhanen on taustakeskusteluissa puolustautunut nojaten eduskunnan EU-valiokunnan eli suuren valiokunnan kantaan. Vanhasen sanotaan selittäneen, että valiokunta olisi viime keskiviikkona päättänyt, että toisiinsa kuulumattomia asioita ei pidä kytkeä yhteen. Vanhanen oli ollut kuultavana valiokunnan kokouksessa. Valiokunnan pöytäkirjan mukaan tällaista ehtoa ei kuitenkaan asetettu. Paikalla olleet sen sijaan kertovat, että pikemmin pääministerille oli annettu mahdollisuus "koplaukseen". Vanhaselle oli tarjottu taktista tilaisuutta viitata eduskunnassa kasvaneisiin paineisiin, joihin vedoten hän voisi edistää Suomen asiaa tavatessaan huippukokouksen lomassa muiden maiden päämiehiä ja komission edustajia. Tälle suomalaisittain harvinaiselle, mutta eurooppalaisittain tuiki tavalliselle jarrutustaktiikalle on nyt kannatusta miltei kaikissa ryhmissä. Osa kansanedustajista nimittäin pelkää, että jos 141-tukineuvotteluissa petytään, paineet EU:n uudistussopimuksen viemiseen kansanäänestykseen kasvavat. Jos ne vieläpä joudutaan pitämään kunnallisvaalien yhteydessä, Vasemmistoliiton ja perussuomalaisten populistit saattavat korjata kaikkien aikojen äänisaaliin. Pääministerin toiminta puntariin Keskustelu "koplaamisesta" oli virinnyt jo ennen suuren valiokunnan kokousta eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa, joka niin ikään käsitteli aihetta viime keskiviikkona. Asian oli ottanut esille Kokoomuksen Kimmo Sasi. Kuvausten mukaan ulkoasiainvaliokunnassa oli käyty tiukka keskustelu, jonka yhteydessä Vanhanen olisi ilmoittanut, että hän ei "koplaa", koska sellainen ei ole kuulunut Suomen vakiintuneisiin toimintatapoihin. Valiokunnan keskustelu oli huipentunut Sasin todettua, että Suomen toimintatavat selvitetään sen jälkeen, kun 141-tuen lopputulos tiedetään. Sasi oli saanut Vanhasen sydämistymään sanomalla lisäksi, että myös pääministerin toiminta arvioidaan tässä yhteydessä. Näin julmaa puhetta Vanhanen ei varmaankaan voinut kuvitella kuulevansa hallituskumppanin riveistä. Vanhanen väläyttänyt eroaan

Pääministeri on pannut kohtalonsa peliin myös ihan itse. Vanhasen sanotaan todenneen läheisilleen, että mikäli 141-tukineuvottelut epäonnistuvat, hän ja maatalousministeri Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) eivät voi jatkaa. Seurauksena olisi siis ainakin hallituskriisi, kenties jotain vielä dramaattisempaa.

Pelot ovat kasvaneet ja puheet puolueiden sisällä ovat muuttuneet oireellisen levottomiksi. Sitä ilmentää kuvaus keskustan puoluehallituksen kokouksesta kaksi viikkoa sitten.

Päähallituspuolueen sisäpiiri oli keskustellut kiperästä poliittisesta tilanteesta. Mikäli Tehyn kiista äityy pahaksi, keskusta saattaa joutua puntaroimaan porvariyhteistyön vaihtamista punamultahallitukseen.

Puheenjohtaja Vanhanen teki kuitenkin kantansa muille selväksi. Erään paikalla olleen kuvauksen mukaan Vanhanen oli ilmoittanut, että hän ei lähde sosiaalidemokraattien kanssa hallitukseen ilman vaaleja.

Tämä saattaa selittää, miksi muutamat keskustalaiset ovat viime päivinä hieroneet tuttavuutta sosiaalidemokraattien kanssa - eikä pelkästään vanhoja muistoja verestääkseen.

Lähteet: Olli Ainola, YLE Uutiset