Vanhanen: Uhkailu EU:n sopimusneuvotteluissa on Suomen edun vastaista

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) katsoo, että Suomi olisi potkaissut omaan nilkkaansa Lissabonin sopimusneuvotteluissa, jos se olisi pyrkinyt kytkemään yhteen EU:n uudistussopimuksen hyväksymisen ja eteläisen Suomen maataloustuet.

Kotimaa

Vanhanen sanoi eduskunnalleen antamassaan pääministerin ilmoituksessa, että Suomi on itse pitänyt uudistussopimusta välttämättömänä. Tämän vuoksi uhkailu vahvistamatta jättämisillä olisi Suomen oman edun vastaista.

Vanhanen korosti eduskunnassa, että hallituksen neuvottelulinjalla oli eduskunnan suuren- ja ulkoasiainvaliokunnan tuki.

Vanhanen vakuutti, että eteläisen Suomen maatalouden 141-tuen merkitys Suomelle on EU:n komission tiedossa ja että Suomi pitää kiinni tavoitteistaan saada tuen maksaminen jatkumaan.

Vasemmistoliitto arvostelee Vanhasen passiivista EU-asioiden hoitoa Vasemmistoliiton puheenjohtajan Martti Korhosen mielestä pääministeri Matti Vanhanen on lepsuillut EU-asioiden hoitamisessa. Korhonen vaatii hallitusta jämäköittämään selvästi EU-politiikkaansa. Korhosen mielestä maatalouden niin kutsuttu 141-tuki olisi pitänyt pitää loppuun asti kynnyskysymyksenä Lissabonin EU-kokouksessa. Vasemmistoliiton puheenjohtaja muistuttaa, että viimeaikaisissa sokeri- ja maatalouspäätöksissä on kyse suomalaisten elintarvikeomavaraisuudesta ja työllisyydestä. Vanhasen "hyssyttely" kuvastaa Korhosen mielestä turhaa nöyryyttä Brysselin suuntaan. - Hallitus lupasi ajaa entistä topakampaa linjaa Etelä-Suomen 141-maataloustuen jatkosta, mutta toisin näyttää käyvän. Kysymys on kuitenkin Suomelle EU-liittymissopimusvaiheessa annetusta lupauksesta, jonka perusteet ovat yhä olemassa, Korhonen toteaa. Korhosen mukaan Suomi on sopeutunut aivan liian kuuliaisesti kaikkeen siihen, mitä EU:ssa päätetään. - Useat maat ovat veivanneet itselleen lisää EU-rahaa ja etuuksia keinolla millä hyvänsä. Viimeinen esimerkki nähtiin Lissabonin sopimusneuvottelujen loppumetreillä, kun Italia ja Puola ajoivat häikäilemättömästi vaatimuksensa läpi, Korhonen opastaa.

Lähteet: YLE Uutiset