Ennen julkaisematonta musiikkia jakanut suursivusto suljettiin

Britannian ja Hollannin poliisit ovat sulkeneet nettisivuston, joka on ollut yksi maailmaan suurin ennen julkaisemattoman musiikin laiton jakelukanava. Noin 180 000 käyttäjän OiNK.cd-sivustolla on ollut tarjolla kymmeniä albumeja ennen niiden virallista julkaisupäivää.

viihde

Poliisit tekivät ratsioita Britanniassa ja Hollannissa tutkittuaan kahden vuoden ajan OiNK.cd-sivustoa, jonka kautta jaettiin uutta musiikkia ennen sen varsinaista julkaisupäivää. Poliisi on pidättänyt ratsioiden yhteydessä 24-vuotiaan britin, jota epäillään tekijänoikeusrikoksista.

OiNK-sivustolle ovat päässeet vain sellaiset henkilöt, joilla on ollut tarjottavana tuoretta musiikkia muille käyttäjille. Sivustolla on ollut noin 180 000 rekisteröitynyttä jäsentä, jotka maksoivat palvelusta. Jakelukanavan kautta on tänä vuonna voinut saada yli 60 albumia ennen niiden myyntiin tuloa.

Levyteollisuuden kansainvälisen kattojärjestön IFPI:n mukaan musiikin laittaminen ennenaikaisesti verkkoon on tällä hetkellä yksi musiikkiteollisuudelle eniten hallaa tekevistä piratismimuodoista. Vuodoista syytetään usein musiikin parissa työskenteleviä, jotka saavat käsiinsä albumien promokappaleita ennen niiden julkaisua.

OiNK-sivuston sulkeminen osuu samaan saumaan, kun artistit itse kokeilevat uusia tapoja jaella musiikkiaan. Esimerkiksi Radiohead julkaisi uuden albuminsa omalla nettisivuillaan ja fanit pystyivät maksamaan levystä haluamansa hinnan.

Koko ajan laskevan levymyynnin kanssa kamppailevassa musiikkiteollisuudessa uusista kokeiluista ei olla innoissaan. IFPI:n mukaan musiikinmyynti on vähentynyt kolmanneksella tämän vuosituhannen puolella.

Lähteet: Reuters